Gå direkt till textinnehållet

SvD-redaktören om #medvilkenrätt

”Det bygger väldigt mycket på förtroende”, säger SvD Kulturs Erika Hallhagen om de två massiva #metoo-upprop som SvD publicerat den senaste veckan.

Förra onsagen publicerade SvD uppropet #tystnadtagning, om övergrepp och sexism i svensk teater- och filmbransch – en publicering som snabbt gav eko i världspressen och nådde rekordsiffror i delning och läsning.

Nu är det juristernas tur. Hela 4 445 kvinnor i juristbranschen har skrivit på uppropet #medvilkenrätt, och fler kommer att tillkomma.

Erika Hallhagen och Malena Rydell, redaktörer för SvDs Kulturmagasin, är de två journalister som har hållit i båda publiceringarna.

Annons Annons

– Skådespelaruppropet började med att en skådespelare hade skrivit en egen text som hon gick med till Malena Rydell, som också hade en dialog med en annan skådespelare. De båda skådespelarna började snart samla in fler berättelser från kolleger. Initiativtagarna startade en sluten grupp som växte explosionsartat där de delade erfarenheter, berättar Erika Hallhagen.

Efter förra veckans publicering fick Erika Hallhagen i lördags morse ett tips om att ett liknande upprop var på gång inom juristbranschen.

– Helgen gick åt till att vara i kontakt med juristuppropets styrgrupp, vi bollade och de kom fram till ett utkast. De vände sig till oss efter att ha varit i kontakt med skådespelarna. Ett sådant här samarbete bygger väldigt mycket på förtroende, att de litar på att vi kan förvalta materialet och att det de säger inte lyfts ur sitt sammanhang till löpsedlar.

SvD-journalisternas roll har till stor del handlat om tät kontakt med initiativtagarna, men man har också omvandlat en stor mängd vittnesmål till journalistik. Det var viktigt att inte bara publicera ett upprop rakt upp och ned.

– Det här är ett unikt samarbete på så vis att källorna har haft en egen grupp och gått samman och gjort ett urval till oss, som vi sedan gjort ett redaktionellt urval från. Det har varit otroligt mycket att gå igenom. Vi har fått tvätta berättelserna från detaljer så att ingen hängs ut, säger Erika Hallhagen.

Hon lyfter fram den kollektiva kraften, inte bara på redaktionen, där nyhets- och näringslivsredaktionerna nu går vidare med juristuppropet, utan också i själva uppropen.

– Det jag tycker är väldigt mäktigt är att det här tar #metoo tillbaka till att handla om strukturer i stället för om, som fokus varit när det handlat om mediebranschen, enskilda män.

Genomslaget har varit massivt även denna gång. Texten drog iväg till 31 000 delningar efter någon timme, just nu närmar det sig 45 000 delningar och lästiden på bägge uppropen är ovanligt lång, enligt Erika Hallhagen.

– Jag tolkar det som att många vill läsa alla vittnesmålen, och också se vilka som skrivit under.

Nästan 4 500 namnunderskrifter denna gång, hur har ni rent praktiskt gjort?
– SvD har gjort själva namninsamlingen och efter att vi stängde den har vi kontrollerat listan i Excel, för att få reda på hur många som skrivit under och ta bort eventuella dubbletter. Nej, vi har inte sovit så mycket den senaste veckan.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret