SvDs Ida Ölmedal: ”Ödmjukande att skriva bok som kulturchef”
Svenska Dagbladets kulturchef Ida Ölmedal har skrivit en essäbok om yttrandefrihet och blivit lite mer konservativ på kuppen. – Att skriva den här boken har lärt mig om långsiktighet. Jag har blivit mer respektfull för våra institutioner som bibliotek och polisen som skyddar yttrandefriheten, säger hon.
Vi ses på bokmässan i Göteborg, i en lucka i Ida Ölmedals fullspäckade schema. Där man bränner böcker var påbörjad innan hon i våras bytte jobb från Sydsvenskans kulturredaktion till Svenskan. Att få den klar till bokmässan har varit ”ganska jobbigt” och krävt semesterjobb.
Boken är inte en debattbok, utan fyra essäer som fördjupar sig i koranbränningarna, bokutrensningar på amerikanska skolbibliotek, triggervarningar, och förtalsrättegångarna efter Metoo. Böcker och sociala medier står i fokus – ganska lite handlar om traditionella medier.
Men orosmoln finns även i vår sektor, säger Ida Ölmedal. Intressen som nationell säkerhet överordnas en stabil och vidsträckt yttrandefrihet. Utlandsspionerilagen från 2022 är det tydligaste exemplet.
– Det har varit mycket kulturkrigsfrågor i yttrandefrihetsdebatten de senaste åren – vi har underskattat de hot som kommer från säkerhetsläget. I den debatten står de politiska partierna hyfsat enade, vilket gör det lätt att göra inskränkningar. Därför behöver vi resonera djupare kring vilka värden som ligger i den andra vågskålen.
Hon konstaterar att frågorna kan kännas abstrakta men är högst konkreta.
– Granskningar som Saudivapen skulle inte ha kunnat göras under den nya lagen. Sverige har också tagit emot och prisat journalister från andra länder som gjort granskningar som skulle varit tveksamma med den nya lagstiftningen. Till exempel turkiske Can Dündar, som avslöjade hur Turkiet skickade vapen över gränsen till Syrien. Skulle vi publicerat den idag?
Yttrandefriheten kommer att vara under stark press kommande år, spår hon. Framför allt på grund av det nya säkerhetspolitiska läget – yttrandefriheten lever farligt i krigstid – men också polariseringen i debatten.
– Ju mer affektivt polariserat ett land blir, desto större risk för inskränkningar i yttrandefriheten.
Är det bra att ha skrivit bok när man är kulturchef?
– Ja. Man blir ödmjuk inför hur svårt det är, när man samtidigt dagligen publicerar kritik. Det kan vara ödmjukande att utsätta sig för att själv bli recenserad.