Gå direkt till textinnehållet

Svensk kanal sänder al–Jazira

Den lilla svenska TV-kanalen DTU7 var den enda kanal som i början av kriget i Afghanistan kunde sända nyheter direkt från Kabul. De hade ett avtal med den arabiska TV-kanalen al-Jazira.

Den lilla svenska TV-kanalen DTU7 var den enda kanal som i början av kriget i Afghanistan kunde sända nyheter direkt från Kabul. De hade ett avtal med den arabiska TV-kanalen al-Jazira.

I en källarlokal i Täby, norr om Stockholm, ligger Sveriges minsta rikstäckande TV-kanal: DTU7. Måndag till fredag sänder den nyheter på sju språk i det digitala marknätet.

DTU7 har skrivit avtal med turkiska, rumänska, arabiska, serbiska, iranska, jugoslaviska och albanska TV-kanaler om att återsända deras nyheter.

Annons Annons

– Att importera en tidning från exempelvis Iran tar minst en vecka. Vi har färska nyheter från sju länder. Vi sänder även kultur- och underhållningsprogram, säger Behrouz Salehi, som startade kanalen tillsammans med sina två bröder för tolv år sedan.

Två månader före den 11 september i fjol skrev bröderna avtal med den arabiska TV-kanalen al-Jazira, den enda kanal som till en början hade reportrar på plats inne i Afghanistan. Den var först med att sända en intervju med Usama bin Ladin efter attacken mot USA, vilket ledde till att Vita Huset krävde att deras sändningar skulle censureras. Men detta hindrade inte konkurrenter som CNN att köpa deras material.

TV4 hade ett avtal med CNN som gjorde att kanalen kunde få unika bilder från World Trade Center. De som hade en digitalbox kunde även få exklusiv rapportering från Kabul, dock inte textat så det krävs att man förstår arabiska. Varje måndag och tisdag sänder DTU7 al-Jazira live från klockan halv sex på kvällen till sju på morgonen.

Iranska ungdomar

Efter terrordåden i USA sände bland annat BBC och tyska kanaler bilder på iranska ungdomar som gick ut på gatorna i Teheran och visade sin sympati med offren för terrordåden i USA.

Inga av dessa bilder visades i svensk TV. Mojdeh Zandieh, som jobbar som programledare, redigerare och filmare på DTU7, ringde till Sveriges Television och undrade varför dessa bilder inte visades. Hon fick inget ordentligt svar.

– När några bränner amerikanska flaggor då visas dessa bilder på SVT. Men inte när iranier visade medkänsla, säger hon.

Redaktionen på DTU7 är medveten om att många av de nyheter de sänder kommer från diktaturer, och att mycket av det som rapporteras är ren propaganda. Det företag i Malmö som sköter själva distributionen sovrar i materialet, men fortfarande är det mycket propaganda som slinker igenom.

– Vi vet att de ljuger i iransk TV. Men det är ändå viktigt att få nyheter från hemlandet. Bor man i Sverige går det att jämför med andra mediers nyhetssändningar, säger Bijan Salehi.

Egna nyhetsprogram

Helst skulle redaktionen vilja producera egna nyhetsprogram på invandrarspråk. Men för det saknar kanalen resurser.

– Det är en form av segregering att det inte finns kanaler på invandrarspråk. Flyktingar som kommer hit känner sig ofta inte psykiskt redo att direkt lära sig ett annat språk. De måste få hjälp att lära känna det nya landet. Man måste satsa pengar och tid för att nå ut till dessa människor, säger Mojdeh Zandieh, som ensam flydde från Iran till Sverige som 13-åring.

DTU7 gör även ett program på lätt svenska, Miniatyr, som tar upp aktuella ämnen och informerar hur svenska samhället fungerar.

pj@sjf.se

DTU7 står för Digital TV Unit, och 7 för de sju språk som kanalen sänder på. Kanalen startades för tolv år sedan av bröderna Bijan, Behrouz och Behzad Salehi som kom till Sverige från Iran på 70-talet för att studera. De sände först i Kanal 5 men blev utkastade.

Sedan februari 2001 sänder de i det digitala marknätet. Hur många som kan se DTU7 finns det inga uppgifter om. Comhem har 600 000 abonnenter med möjlighet att se DTU7. När kanalen sändes i Kanal 5 hade de 50 000 tittare. Malmö Mediaintressenter, MMI, betalar för distributionen i nätet. Bröderna Salehi har även produktionsbolag som gör reklam- och informationsfilmer.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret