Gå direkt till textinnehållet

Svenska medier stagnerar i könsbalansen

Könsbalansen i den svenska nyhetsrapporteringen har stått och stampat de senaste 15 åren och Sverige är nu omsprunget av länder som Bolivia, Chile, Peru och Nicaragua, visar en ny global rapport. (UPPDATERAD)

Josefine Jacobsson vid JMG i Göteborg är en av författarna till den svenska delen av den världsomfattande studien Global Media Monitoring Project, som utförts vart femte år sedan starten 1995. Studien mäter nyhetsflödet under en dag, i år den 25 mars.

Globalt var 24 procent av de som syns och hörs i nyhetsflödet kvinnor, i Sverige var siffran 31 procent. Den har legat runt 30 procent sedan 2000.

– Att utvecklingen står stilla är pinsamt, vi är trots allt ett av världens mest jämställda länder. Att det går så långsamt i medierna är märkligt, säger Josefine Jacobsson.

Annons Annons

Hon konstaterar att frågan är levande på redaktionerna, man är medveten om problemet – ändå händer inget.

Vad beror det på?
– Dels upplever man nog ofta att man gör jämställda nyheter – men räknar man ser man att könsbalansen är dålig. Många jobbar inte strategiskt. Alla nedskärningar och sparkrav gör också att frågan nedprioriteras.

Att så många politiska och ekonomiska makthavare i nyhetsflödet är män – speglar det inte bara verkligheten?
– Visst finns det många män i de sektorerna. Globalt kan man hävda det. Men i Sverige finns det gott om kvinnor i alla samhällssektorer nu för tiden, så det argumentet håller inte längre. Man får tänka ett steg till, utvidga sina ringlistor på redaktionerna. Men då ska det avsättas tid för det, det är inget man gör i stundens hetta.

En konkret sak alla redaktioner borde göra?
– Först och främst att börja föra statistik, och sedan formulera mål och delmål för hur man får bukt med siffrorna. Nyhetsmedier behöver ett genusmedvetet ledarskap.

Josefine Jacobsson pekar på att nyhetsmedier är en maktfaktor som kan pådriva samhällsförändring.

– Deras uppdrag är att spegla verkligheten. Vad nyhetsjournalistiken visar säger något om vad som är viktigt. Vems historier speglar man? Vems verklighet är det man speglar?

Här kan du läsa rapporten.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret