Gå direkt till textinnehållet

SVT backar om arvodeshöjning

Trots ett flera år gammalt löfte från Sveriges Television har företaget inte verkat för att försöka höja arvodena för de sämst betalda undertextare som översätter SVT-produktioner.

SVT anlitar två externa bolag för undertextning: Svensk Medietext och internationella BTI Studios. Från frilansfackligt håll har man i minst fem år drivit frågan om att få upp frilansarvodena på BTI genom att försöka förmå SVT att ställa krav på företaget.

Frilansande undertextare på BTI tjänar i snitt 15 000 kronor per månad, enligt fackklubben Medietextarnas undersökning från 2013. Klubben anser att arvodena borde höjas med 60 procent.

– Den normala fackliga vägen går inte, eftersom enskilda frilansar är rädda för att stöta sig med BTI och inte få fler uppdrag. Då har vi försökt vädja till SVT i stället att inte lönedumpa utan att som public servicebolag ta ansvar, säger Victoria da Silva, ordförande i Frilans Riks och i Medietextarna.

Annons Annons

För några år sedan fick fackklubben på SVT efter flera möten med SVT ett muntligt löfte om att företaget vid nästa upphandling skulle agera för att försöka förbättra situationen. Men inget har hänt, konstaterar da Silva.

Anna Zettersten, chef på SVT Språk och tillgänglighet, menar att Svensk Medietexts frilansarvoden inte kan jämföras med övriga bolags, eftersom de är ett kooperativt bolag ägt av tidigare SVT-anställda undertextare:

– Svensk Medietext ligger högst i branschen, efter våra egna anställda. BTI är det bolag efter SMT på den svenska marknaden som enligt min vetskap betalar sina frilansar bäst.

Enligt fackklubben tjänar en frilans som jobbar heltid åt BTI runt 15 000 kronor i månaden. Ska SVT vara med och bidra till arvodesdumpning?
– Jag tänker inte säga att deras siffror är fel, men det är inte vad jag hört av tidigare frilansar på BTI.

Varför har SVT backat från löftet till fackklubben om att rätta till situationen?
– Något sådant löfte har vi inte avgett. Vi har sagt att vi ska ta frågan om arvoden i beaktande när vi gör nya upphandlingar framöver. Inte att vi ska rätta till någon form av situation. Men det här är en större fråga än vår avdelning, det är en principiell diskussion för hela SVT, säger Anna Zettersten och passar frågan uppåt i SVT-hierarkin.

Produktions- och teknikdirektör Adde Granberg svarar att SVT inte kan styra ersättningsnivåerna till medarbetare eller underleverantörer i bolag som SVT har upphandlat tjänster av:

– Vi har inte heller någon rätt att kräva att de ska ha kollektivavtal. Upphandlingen av undertext lyder inte under LOU (Lagen om offentlig upphandling) och därmed inte den nya lagstiftning som kom i somras angående kollektivavtalsliknande villkor, skriver han i ett mejl.

Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.