Gå direkt till textinnehållet

SVT-cheferna avgår efter haveriet

Programchefen för Sveriges Televisions lokala nyheter Christina Ågren samt biträdande chefen Ingvar Näslund avgår efter den misslyckade omorganisationen på lokalredaktionerna.

På måndagseftermiddagen kom beskedet att Christina Ågren och Ingvar Näslund lämnar sina poster. Orsaken är den havererade omorganisationen av SVTs lokala nyheter för tre veckor sedan.

Klockan 13 i dag inleddes extrainsatta personalmöten på SVTs lokalredaktioner, där personalen informerades om avgångarna, samt om hur SVT kommer att arbeta för att få bukt med den fortsatt höga arbetsbelastningen på de lokala tv-deskarna.

Programchef Christina Ågren, som varit högsta chef för lokala nyheter i tolv år, kvarstår i sin roll tills en ny programchef finns på plats. Hon övergår sedan till andra arbetsuppgifter inom SVT.

Annons Annons

– Lokala nyheter ligger i framkant med ett nytt videoberättande och det görs väldigt bra journalistik i linje med vårt uppdrag runt om i landet. Men det sker just nu till ett för högt pris för arbetsmiljön. Till dess en ny chef är på plats kommer jag att göra mitt yttersta för att bidra till en hållbar utveckling, säger Christina Ågren i en kommentar på SVTs intranät.

Ingvar Näslund slutar i sin roll som biträdande programchef men har kvar projektansvaret för att öka det journalistiska samarbetet inom nyhetsdivisionen.

– En central del i arbetet med att förnya SVTs lokala nyheter har varit att stärka vårt publicistiska arbete. I det avseendet har vi tagit viktiga och kraftfulla steg framåt det senaste året. Men arbetsmiljön i vissa delar av organisationen brister just nu. Därför är det klokt att nya personer kliver in för att tillsammans med berörd personal åtgärda de delar som behöver lösas, säger Ingvar Näslund i en kommentar.

– Christina Ågren och Ingvar Näslund har drivit en stor, viktig omställning med publiken och journalistiken i fokus. Det är nödvändigt för att vi ska fortsätta vara relevanta och det har bara funnits goda intentioner. Men vi ser att arbetsmiljön blivit lidande och att förtroendet skadats. Vi är ense om att lokala nyheter behöver en ny ledning som värnar riktningen och som tillsammans med medarbetarna skapar en hållbar arbetsmiljö, säger Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter och Sport, i en kommentar.

Journalisten har i en rad artiklar rapporterat om de allvarliga arbetsmiljöproblemen som uppstod omedelbart när den nya organisationen sjösattes. Redan i oktober förra året berördes också oron för den stundande omorganisationen i reportaget Larmet från tv-huset.

Den 20 januari sjösattes den nya organisationen som bland annat innebar att alla reportrar på SVTs lokalredaktioner började jobba exklusivt med onlinepubliceringar, medan programledare och redaktörer vid lokala tv-deskar skulle arbeta om webbinslagen så att de passade i broadcastsändningarna.

Organisationen fick omedelbart problem. Tv-deskarna var för tunt bemannade och flera journalister sjukanmälde sig med allvarliga stressymtom, bland annat sömnsvårigheter, minnesförlust och tryck över bröstet. Ledningen flyttade över ett 20-tal journalister från övriga organisationen till tv-deskarna för att rädda situationen.

Efter tio dagar, den 30 januari, konstaterade chefen för SVTs lokala nyheter Christina Ågren och biträdande chefen Ingvar Näslund att organisationen inte fungerade som tänkt, och bad på SVTs intranät om ursäkt till personalen. Dagen efter begärde SVTs huvudskyddsombud Terje Gudbrandsen åtgärder enligt Arbetsmiljölagen, eftersom han fått intrycket att de åtgärder som vidtagits inte är tillräckliga, något som bekräftas av flera medarbetare Journalisten har pratat med.

– Det värsta kaoset är över men arbetsbelastningen är fortfarande för stor. Man kan på sikt inte arbeta på det här sättet som vi gör nu. Vi biter ihop och söker jobb, säger en SVT-journalist.

– Det är fortfarande för pressat. Folk kommer att gå in i väggen, säger en medarbetare.

Under den senaste veckan har den interna kritiken vuxit och på flera lokalredaktioner framfördes krav på ledningens avgång. Flera SVT-medarbetare som Journalisten pratat med påminner om att detta inte är första gången en omorganisation av de lokala nyheterna lett till sjukskrivningar.

– Efter den kritiserade omorganisationen 2015 sa ledningen att ingen skulle bli sjuk av att jobba på SVT, att arbetsmiljön var i fokus och att man lyssnar på medarbetarna. Fem år senare driver ledningen igenom den här katastrofala omorganisationen under medarbetarnas protester. Och nu säger de att ingen ska bli sjuk av att jobba på SVT, att arbetsmiljön är i fokus och att man lyssnar på medarbetarna. Det räcker nu, säger en medarbetare.

– Jag hade trott att den här organisationen skulle hålla ett par veckor, eller en månad, på ren lojalitet mot tittarna, och sedan skulle sjukskrivningarna komma. Jag hade fel. Den havererade dag ett. Det här är en stor omorganisation på Sveriges största medieföretag, och då håller det inte att gömma sig bakom en ursäkt, säger en mångårig SVT-medarbetare.

Fler avsnitt