Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls för grafik om kollektivtrafik

GRN-FÄLLNING Grafik som illustrerade en granskning av SVT Nyheter fick det att framstå som att regeringens besparingar på kollektivtrafik varit lika stora som, eller större än, insatserna som gynnar bilister. Granskningsnämnden fäller sex inslag i Rapport och Morgonstudion.

Under två dagar i april rapporterade SVT om en egen granskning av prisförändringar på kollektivtrafik respektive drivmedel. Inslagen som illustrerades med grafik publicerades löpande på SVT Play, i Rapport och Morgonstudion. Politiker från regering och opposition intervjuades. Flera personer anmälde inslagen på olika grunder.

Granskningsnämnden fäller Rapport den 29 april klockan 19.30 och fem inslag i Morgonstudion. Inslagens grafik stred enligt nämnden mot kravet på saklighet. Detta eftersom staplar som representerade besparingar på kollektivtrafik var oproportionerligt stora i relation till de som illustrerade politiska åtgärder som gynnar bilister. Grafiken gav därför en missvisande bild av att besparingarna på kollektivtrafik var lika stora som, eller större än, åtgärderna som gynnar bilister.

De rättelser som SVT gjorde var inte tillräckligt tydliga, anser Granskningsnämnden.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt