Gå direkt till textinnehållet
Ulrika Engström i SVTs sändning på tisdagen.
Foto: SVT

SVT-reportern som gjorde hattrick i Nobelpris

Ulrika Engström, reporter på SVT Vetenskap, har hattrick i att förutspå Nobelpriset i fysik. Hon har prickat rätt de tre senaste åren. ”Det gäller att ha koll på forskningen och att samla på sig namn under många år”, säger hon.

”AI är en klockren uppfinning”, sade SVTs vetenskapsreporter Ulrika Engström i en artikel på SVT publicerad tisdag morgon, och argumenterade för att forskning om AI borde tilldelas årets Nobelpris i fysik.

Några timmar senare stod det klart att hon fått rätt,  för tredje året i rad. Amerikanen John Hopfield och britten Geoffrey Hinton får årets Nobelpris i fysik för sina upptäckter och uppfinningar inom maskininlärning och artificiella neuronnätverk.

Vad tänkte du?

Annons Annons

– Jag liverapporterade och var så upptagen med att skriva pushnotis och sen springa iväg och skriva artikel – men det var nog lite overkligt. Men väldigt roligt, säger Ulrika Engström.

Hon berättar att hon gissade på AI även 2018.

– Men då var det alldeles för tidigt. Nu har det utvecklats ytterligare. Det brukar vara så med Nobelprisen. Först när man börjar se en stor spridning för något brukar priserna dyka upp. Så det kändes som läge för AI nu.

Har du en läcka, eller hur gör du för att få rätt tre år i rad?

– Det har jag inte. Det handlar om att ha koll på forskningen, och att samla på sig under många år. Jag gjorde mina första Nobelgissningar redan 2010, då bygger man upp ett litet lager av favoriter som man tar fram varje år. Ibland återanvänder man dem.

Ledtrådar finns: analysföretaget Clarivate som rankar kandidater utifrån hur citerad forskningen är, och det israeliska Wolfpriset.

– Har något fått det nyligen blir det extra intressant, säger Ulrika Engström.

Många hade avfärdat AI på förhand, men Nobelpriset i fysik ska gå till en upptäckt eller en uppfinning, betonar hon.

– Det här är verkligen en uppfinning som belönas. Då är det solklart.

Nu väntar en jakt på att få träffa de två Nobelpristagarna för att porträttera dem för SVTs Nobelsändningar i december.

– I höst blir det en resa till Toronto och Princeton. Vi vill åka iväg så fort som möjligt, det är ganska bråda dagar, säger hon.

Är det hård konkurrens om intervjutiderna?

– Som svenska journalister ska vi ha prioritet, eftersom det är hit de ska åka. De brukar inte fatta det först, men efter ett tag brukar det gå upp för dem.

Svenska medier rapporterar ganska mycket om Nobelprisen, är det en motiverad bevakning tycker du?

– Jag vet inte om jag håller med om att det är mycket om de naturvetenskapliga priserna. Fransk-svenska Anne L’Huiller fick Nobelpriset som femte kvinna förra året, jag tycker det fick ganska lite uppmärksamhet i Sverige. Hon berättade att både Macron och den franska inrikesministern ringde och gratulerade till priset – i Sverige var det utbildningsministern som ringde. Det säger något om att det inte är så tungt i Sverige.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler