Gå direkt till textinnehållet

SVT-reportrarna skrev bok om Nytorgsmannen: ”Breven från fängelset ger en bild av vem han är”

Hösten 2022 sändes Jimmy Kirvesmäkis dokumentär Nytorgsmannen på SVT. Efter arton månaders arbete ville han bara lägga hela historien bakom sig. Men nu kommer han och SVT-kollegan Ellen Pans reportagebok om sexualbrottslingen Andreas Holm.

Ett mål var att ta reda på hur det gått för de kvinnor som utsatts för Holm, och som medverkade i dokumentären. Hur påverkades de på lång sikt, av brotten och all rapportering kring dem?

– En annan ingång var att jag ville försöka få en intervju med Holm, något jag inte lyckades med i dokumentären, säger Jimmy Kirvesmäki.

I boken beskrivs Ellen Pans brevväxling med Andreas Holm, och hur reportrarna möter honom vid frigivningen i mars. Men någon intervju blir det aldrig.

Hur hanterade ni det?
– På ett plan var det jobbigt såklart. Men vi tänkte från början att det kunde bli så, och landade i att det inte alltid behöver vara avgörande för ett jobb att få en unik access till en person. Ibland kan det till och med bli publicistiskt svårt att ha med en person man fått access till, säger Ellen Pan.

Om författarna

Jimmy Kirvesmäki, född 1989, är reporter på SVT Nyheter Stockholm.

Ellen Pan, född 1994, är reporter på SVT Nyheter Stockholm.

Nytorgsmannen är deras första bok.

Annons Annons

Jimmy Kirvesmäki säger att det ändå var en besvikelse.

– Journalistiskt hade det varit bättre att sätta sig ned med honom och kunna ställa raka och kritiska frågor. Men breven han skrev ger en ganska bra bild av vilken typ av person han är, i kombination med dokumentation inifrån fängelset. Jag tycker att vi ändå lyckas porträttera honom.

En viktig fråga de ville ha svar på, och som Holm duckade i breven, var i vilken mån han gått i behandling under fängelsetiden. De visar i boken att bara var femte dömd sexualbrottsling fullföljt behandling.

Hade ni kunnat göra något annorlunda för att få intervjun?
– Kanske var mitt namn avskräckande, eftersom han klagat på sin säkerhet i fängelset efter min dokumentär. Men vi ville vara raka i vår kommunikation, säger Jimmy Kirvesmäki.

Vad hoppas ni att boken ska bidra till?
– Jag hoppas att det långsiktiga perspektivet för brottsoffren blir synligt. Flera av kvinnorna har hört av sig till Jimmy och varit oroliga inför att Holm skulle släppas. Får de då tillräcklig hjälp av samhället? säger Ellen Pan.

Jimmy Kirvesmäki fyller i:

– Jag hoppas att folk vill läsa om dem som han har drabbat, mer än kanske om gärningsmannen. Gärningsmannen får ofta fokus, medan de drabbade riskerar att hamna i skymundan. Att lyssna på hur de har påverkats har varit viktigt för oss.

Han hoppas också att det kan bli en debatt om sexualbrottslingar som släpps trots hög återfallsrisk.

– Det debatterades vid fallet Göran Lindberg, men sedan dess verkar det inte ha hänt så mycket.

 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler