Gå direkt till textinnehållet

SVT skärper klimatarbetet: Bara vegetarisk lunch

När SVT bjuder på lunch för tio personer eller fler ska maten alltid vara vegetarisk. Det har företagsledningen beslutat.

Från årsskiftet kommer SVT att servera vegetarisk mat till lunch vid möten med fler än tio personer. Det gäller både extern och intern representation. Dessutom kommer vegetarisk mat att serveras till lunch vid inspelningar i produktioner som SVT finansierar.

– Sverige och därmed även SVT ska vara klimatneutralt till 2050 och nu tar vi nästa steg på vägen dit. När det gäller lunchmat vid större tillställningar så väljer vi framöver vegetariskt för att det avsevärt sänker klimatpåverkan jämfört med exempelvis kötträtter, säger Michael Österlund, divisionschef för programdivisionen på SVT.

Kommer det finnas icke-vegetariska alternativ också?

Annons Annons

– Vi planerar inte att erbjuda icke-vegetariska alternativ vid dessa luncher.

Vegetariska luncher är en del i nästa steg av SVTs klimat- och miljöarbete, som hittills framför allt handlat om interna åtgärder, som att sänka klimatpåverkan för fastigheter, resor, inköp, bilar och elförsörjning. Nästa steg är att omfatta även programproduktionerna. Fem programprojekt har valts ut som pilotprojekt, bland dem Julkalendern som ska sändas 2026.

Förutom vegetariska luncher på programproduktioner ska grön el redan nu användas på inspelningsplatser utanför SVT.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt