SVT tänkte sälja frilansfilm som sin egen
SVT var på väg att sälja vidare frilansfilmaren Lars Printzéns material som sitt eget utan ersättning, meddelande eller angivande av upphovsman.Printzén upptäckte vidareanvändningen av en slump när han träffade köparen på en fest.
SVT var på väg att sälja vidare frilansfilmaren Lars Printzéns material som sitt eget utan ersättning, meddelande eller angivande av upphovsman.
Printzén upptäckte vidareanvändningen av en slump när han träffade köparen på en fest.
Lars Printzén följde VM-generalen Ulf Ekelund med sin kamera under friidrotts-VM i Göteborg. Sportspegeln köpte en del av hans material till ett reportage om Ekelund. Man använde också Printzén som kameraman vid en intervju med Ekelund.
— Då var det aldrig tal om att använda mitt material till annat än reportaget, säger Lars Printzén.
I somras träffade Printzén kollegan Johan B Löfquist på en fest. De kom i samtal om friidrotts-VM och Löfquist berättade att han köpt filmklipp med Ekelund av SVT till ett projekt han höll på med. Printzén tyckte att beskrivningen lät bekant och när de sedan tittade igenom sekvenserna visade det sig vara nästan enbart hans material.
Även köparen upprörd
— SVT har inte ens rätt att kopiera eller vidarebefordra utan att fråga mig. Och absolut inte sälja. Det handlar inte bara om ekonomi utan också att bilderna hade kunnat förekomma i andra sammanhang än jag hade velat, säger Lars Printzén.
Köparen, Johan B Löfquist, blev lika upprörd över försäljningen.
— Jag trodde SVT hade betydligt bättre kontroll på sitt arkiv. Hur vet jag att företaget inte säljer vidare mitt eller andras material till andra bolag här eller i utlandet? Som frilans är man utsatt, sånt här bygger på förtroende, säger Johan B Löfquist.
Printzén kontaktade SVT som lovade undersöka försäljningen av Ekelund-klippen. Företaget kontaktade Löfquist och bad honom skicka tillbaks materialet, som han fått både som VHS och i professionellt beta-format.
Praxis
Samtidigt fick Printzén ett brev från SVT skrivet av bolagsjuristen Mats Lindgren. Lindgren hävdar att TV-sportens praxis är att förvärva samtliga rättigheter från frilansande företag och att arkivet därför kunnat räkna med att så var fallet. Eftersom rättighetssituationen är oklar i det här fallet väljer företaget nu att inte sälja reportagebilderna.
— Men de har inte tagit några initiativ till att rätta till felet eller erkänna upphovsrättsintrånget, säger Lars Printzén, som lämnat över ärendet till SJF.
Olycksfall
Enligt SVTs bolagsjurist Mats Lindgren utgår försäljningsavdelningen från att upphovsrätten till material är reglerat om inte en särskild varningstext bifogats.
— Det här handlar om ett olycksfall i arbetet. Sånt här händer väldigt sällan, säger Mats Lindgren.
Köpet har hävts eftersom rättighetsfrågan är oklar. Därmed menar han att SVT ställt saken till rätta. Han ser inte försäljningen som ett upphovsrättsintrång.
— Nej, inte i brottslig bemärkelse. Bilderna har inte offentliggjorts. Såsom jag minns det skedde en exemplarframställning till köparen, men bilderna fick ingen ytterligare spridning.
Men det var ju rena turen att de inte blev publicerade.
— Det tycker jag är ointressant eftersom det inte har hänt, säger Mats Lindgren.