Gå direkt till textinnehållet

SVTs nyhetsprogram fällda i granskningsnämnden

Sveriges Television fälls av granskningsnämnden för att ha slarvat med anonymisering i nyhetsinslag filmat med dold kamera.

Granskningsnämnden fäller SVT för flera inslag om behandling och olaga försäljning av Subutex och Metadon som visades i SVTs nyhetsprogram ABC, Aktuellt och Rapport. Inslagen, som visats den 1 och 8 november, fälls för att de strider mot bestämmelserna om respekt för privatlivet.

Inslagen har anmälts av 15 personer som bland annat företräder två stora brukarföreningar och Anhörigföreningen. De anser att inslagen har varit osakliga, oetiska och obalanserade och reagerar bland annat på hur reportern med dold kamera försökt provocera fram en olaglig försäljning av preparaten i ett väntrum på ett berört sjukhus.

Anmälarna anser att redaktionerna brutit mot SVTs egen policy om hur man använder dold kamera eftersom den filmade personen inte har fått chansen att ge sin bild av händelsen i samband med inslaget. Han har också varit enkel att identifiera av flera vänner och kollegor enligt anmälarna.

SVT anser inte att de anmälda inslagen strider mot bestämmelserna om respekt för privatlivet och anser även att de har varit sakliga. SVT hänvisar till att det inte är olagligt att filma med dold kamera med ljudupptagning enligt svenska lag och tycker därför att det inte är en sak för granskningsnämnden.

SVT menar att metoden med dold kamera var det enda sättet att visa att försäljningen gick till på det sätt som SVTs källor påstått och därför att tilltaget varit helt legitimt. SVT säger också att de varit noga med att anonymisera personerna i filmen.

Granskningsnämnden fäller nyhetsinslagen för att flera personer har lyckats identifiera mannen i filmen och därmed är det ett intrång i personens integritet. Granskningsnämnden klandrar alltså inte SVT för användandet av dold kamera eller för att inslagen varit osakliga.

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret