Gå direkt till textinnehållet

SVTs Rihaneh Rouhani blev kollad av misstänkta spioner före Iranmatchen

SVT Sports Rihaneh Rouhanis inslag från Irans första match i fotbolls-VM väckte känslor hos många. För Journalisten berättar hon om känslan när det hon tror var personer utsända från den iranska säkerhetstjänsten kom fram för att kolla på hennes ackreditering. ”Jag får uppfattningen att det finns spioner på plats”, säger hon.

Inför Irans första match i fotbolls-VM kunde tittarna se SVT-reportern Rihaneh Rouhani rapportera hem till studion om den speciella stämningen bland tillresta iranska supportrar på plats i Qatar, såväl som hennes egna starka känslor kring arrangemanget.

Många supportrar hon pratat med på plats berättade att de egentligen struntar i fotbollen – de är i Qatar för att visa sitt stöd för de som protesterar i Iran och mot en regim som mördar sitt eget folk.

Till Journalisten säger Rihaneh Rouhani, som kom till Sverige från Iran som sexåring, att det egentligen inte var meningen att hon skulle bli så privat i sändningen – det var något som bara hände. I inslaget berättade hon även att hon kände sig övervakad och att spioner skulle finnas på plats bland supportrarna.

– Det handlar inte om att jag känner mig rädd eller hotad på något sätt. Den bevakning jag kände kom från iranska supportrar som gärna ville komma fram och kolla vad jag hette eller ifrågasätta när jag ställde en fråga, utvecklar Rihaneh Rouhani för Journalisten.

Menar du att det rör sig om personer från säkerhetstjänsten?
– Vanligt folk kollar inte på ens ackreditering på det sättet som de gjorde när de kom fram. Vid ett tillfälle hade jag även en man bakom mig som fnyste åt att jag frågade en supporter om det kan finnas spioner på plats. Det är också en känsla jag får efter att ha pratat med folk vid arenan och på andra platser. Jag fick uppfattningen att det finns spioner på plats och att många iranska supportrar är vaksamma över vilka som rör sig runt omkring en när man är ute som supporter, säger hon.

Att VM i Qatar har kantats av kontroverser står klart. Inte minst har Fifa fått massiv kritik för sitt sätt att ändra spelreglerna kring saker som alkoholförsäljning, lagkaptener som inte får bära armbindlar med texten ”One love” eller en president som sopar problemen med mänskliga rättigheter helt under mattan.

Rihaneh Rouhani berättar att hon har sett personer med olika typer av regnbågssymboler på stan och har inte heller märkt av att det skulle vara osäkert för journalister när det kommer till att visa vad man står för.

– Men visst är man medveten om hur Fifa har ändrat sig i en rad frågor. När det gäller HBTQ+-rättigheter har man från början sagt att det inte ska vara något problem, att alla är välkomna hit. Så hur kan man nu vara mot färger? Hur är de här förbuden mot armbindlar ens möjligt? Jag är själv väldigt nyfiken på vad den frågan skulle få för svar från Fifa men jag har ännu inte fått möjligheten att ställa den.

Begränsas du på andra sätt som journalist på plats? Inför mästerskapet har man exempelvis pratat om de strikta reglerna kring vart man får filma.
– Jag upplever att man kan gå var man vill. Det jag tycker känns konstigt jämfört med andra mästerskap är hur de begränsar vår möjlighet att filma inne på arenorna. Från vissa platser inne på arenan får man inte filma med mobilen, jag kan alltså inte ta videoklipp för publicering eller lägga upp vad jag vill på sociala medier. Förmodligen skulle ingen hindra mig om jag tog upp mobilen och filmade men det kan ställa till det för SVT om jag publicerar.

– Vad gäller migrantarbetarna så finns de såklart inte så många runt arenorna just nu, men arenorna är ju också färdigbyggda. Rör man sig ute så ser man arbetare överallt. Jämför jag med senaste fotbolls-EM som bland annat spelades i Sankt Petersburg så var det också mycket kontroller där. Samma sak under förra VM som gick i Brasilien, ville man filma då så var vi tvungna att ha speciella stickers på sig med tillstånd, annars blev man ifrågasatt av poliser med maskingevär. I Brasilien hade man också plockat bort folk från favelorna inför mästerskapet. Det är väldigt lätt för oss att kritisera Qatar för allt vad det är, men mycket av det här är inget ovanligt när det gäller Fifa, fortsätter Rihaneh Rouhani.

Vad är nästa uppgift för dig?
– Idag ska jag göra klart ett jobb med supportrar jag har pratat med som ska gå i vår kommande sändning, sen handlar det om att förbereda sig för nästa match jag bevakar som är Uruguay mot Sydkorea.

Annons
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret