Gå direkt till textinnehållet

Sydnärkenytt kopplade ihop självmord med rån – klandras

MEN-FÄLLNING Tidningen Sydnärkenytt skrev om en avliden mans självmord, och kopplade samman honom med ett brott han inte var dömd för. Ett allvarligt avsteg från en ansvarsfull publicistisk hållning, anser MO.

I en artikel publicerad i vintras skrev Sydnärkenytt att den person som en vecka tidigare rånat en livsmedelsaffär i en utpekad ort kunde vara avliden.

Tidningen skrev att polisen varit förtegen om utredningen efter rånet, trots att övervakningsbilder och vittnen fanns. Sedan fortsatte tidningen med att berätta om ett dödsfall vid en tågstation på en närliggande ort. Tidningen skrev att ”enligt flera olika källor var offret [för dödsfallet] samma man som rånade livsmedelsbutiken” samt att det enligt flera vittnen rörde sig om ett självmord.

Sydnärkenytt berättade också om mannens bakgrund med flera detaljer om hans liv och tidigare domar.

Annons Annons

En anhörig till den avlidne anmälde artikeln till Medieombudsmannen, MO. Anmälaren skrev att artikeln innehöll tillräckligt mycket information för att mannen skulle kunna identifieras på en liten ort. Sedan den publicerades hade mycket av de anhörigas sorgearbete enligt anmälan handlat om skam och sorg över att mannen porträtterades på ett sätt de inte alls kände igen.

Medieombudsmannen är kritisk till Sydnärkes publicering. Den utpekande koppling som gjordes till att han skulle vara den misstänkte rånaren hade inte ett tillräckligt motiverat allmänintresse. Det hade i det fallet räckt med att skriva att den misstänkte gärningsmannen troligen var avliden, anser MO.

Givet omständigheterna borde Sydnärkenytt också ha avstått från att återge uppgifterna om brott som den avlidne tidigare gjort sig skyldig till.

”Jag har stor förståelse för att anmälaren och andra anhöriga har upplevt rapporteringen om detta som kränkande”, skriver MO.

Sammanfattningsvis ”har Sydnärkenytt inte iakttagit den stora försiktighet som krävs vid rapportering om självmord av hänsyn till anhöriga och respekt för den enskildes privatliv.” Tidningen har i stället på ett allvarligt sätt frångått en ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften och ska därför klandras, enligt MO.

Mediernas etiknämnd håller med om MOs bedömning och klandrar tidningen.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler