Tabloiderna tar ställning Blir Blair bränd av The Sun?
Tony Blair lyckades vända opinionen till Labours fördel vid förra valet. Till sin hjälp hade han den största dagstidningen The Sun, den mest populistiska av de engelska tabloiderna.Men just nu ser det ut som om Blair har samma krafter emot sig. Blair vill in i EMU. The Sun är behårt emot. Frågan är: Ska The Sun lyckas pressa Blair att hålla Storbritannien utanför?
Tony Blair lyckades vända opinionen till Labours fördel vid förra valet. p(ingress). Till sin hjälp hade han den största dagstidningen The Sun, den mest populistiska av de engelska tabloiderna.
Men just nu ser det ut som om Blair har samma krafter emot sig. Blair vill in i EMU. The Sun är behårt emot.
Frågan är: Ska The Sun lyckas pressa Blair att hålla Storbritannien utanför?
För en dryg månad sedan tog Aftonbladet ställning för en gemensam europeisk valuta. Därmed sätter de båda dominerande svenska kvällstidningarna press på regeringen i den känsliga EMU-frågan.
I England är läget det motsatta. I stort sett hela tabloidpressen är emot EMU. Inte minst den största dagstidningen The Sun är benhård EMU-motståndare. Frågan är om tidningen kan tvinga Tony Blair att hålla Storbritannien utanför den monetära unionen. Den har lyckats att påverka förr…
– Tea? Milk and sugar?
Älskvärd, välklädd och verserad bjuder Trevor Kavanaugh på te i underhusets kafeteria. Kan detta vara mannen som slagit liv och karriärer i spillror?
För det har han definitivt gjort. I 17 år, närmare bestämt, som ledande politisk reporter på Englands största dagstidning The Sun.
The Sun är ett journalistiskt begrepp, sinnebilden av den oansvariga och i ordets sämsta mening populistiska tabloidpressen. Men med fyra miljoner i upplaga och drygt tio miljoner läsare kan inflytandet inte förnekas. Daglig läsning av tidningen är ett måste för varje statsråd och parlamentsledamot.
Bestämmer sig tidningen för att driva en kampanj så gör den det med besked och ofta med hänsynlösa och grova grepp. Klassisk är den förföljelse som förre labourledaren Neil Kinnock utsattes för i valet 1992. Flersidiga skandalreportage och rubriker i stil med ”Nightmare on Kinnock Street” var legio. Det är ingen överdrift att han utmålades som en fara för nationens överlevnad.
Valet 1992 vanns överraskande och med knapp marginal av John Major. De flesta bedömare är eniga om att The Sun bidrog till att vända opinionen och säkra ytterligare en konservativ mandatperiod.
– Jag vet att vi utmålas som vulgära och utlänningsfientliga. Den kritiken hade nog fog för sig tidigare. Men dom senaste tre-fyra åren tycker jag att vi har lugnat ned oss. Det är inte längre så viktigt att skrika och dra på. Och några xenofober (xenofobi = rädsla för främlingar) är vi definitivt inte. Vi tar fortfarande i ordentligt men oftast med humor som vapen.
På det hela taget stämmer Trevor Kavanaughs beskrivning av The Suns utveckling. Tidningen slår fortfarande an ett moralistiskt tonläge som vore omöjligt i Sverige men har till exempel upphört med sin djupt fördomsfulla inställning till homosexualitet. Än består de barbröstade flickorna på sidan tre men till och med denna institution har börjat ifrågasättas.
Dock inte synen på Europa, EU och EMU.
I en ledare i slutet av november är inställningen kompromisslös: Euron betyder ingenting och är dömd till undegång. Storbritannien har redan visat att man klarar sig bättre med pundet och sin tro på den fria marknaden. Den monetära unionen är ett farligt påfund från Bryssels byråkrater. Tidningen är säker på att en folkomröstning om EMU aldrig blir av.
– Labour kommer inte att klara av det. Tony Blair vill vinna nästa val och har inget intresse av att föra in EMU i valrörelsen. Han får väljarna emot sig. Just därför tror jag inte på en folkomröstning under nästa mandatperiod. Det blir för farligt för labour.
Men The Sun frångick sitt traditionella stöd för de konservativa i det senaste valet. Rupert Murdoch, som också äger The News of the World, The Times och The Sunday Times, hade förlorat hoppet om John Major och var imponerad av New Labours ledning. Tony Blair hade också gjort stora ansträngningar för att övertyga Murdoch om att partiet en gång för alla övergivit socialismen och bindningarna till facket.
– Rupert Murdoch är helt på vår linje när det gäller euron, försäkrar Trevor Kavanaugh som också intygar att The Sun kommer att uppmana väljarna att rösta på de konservativa, som är helt emot EMU, i en eventuell folkomröstning.
Frågan är om det stämmer. Tony Blair är den mest populäre premiärminister i modern historia. Hans handlag med väljarna förde labour till en förkrossande valseger och de konservativa är fortfarande marginaliserade.
– Jag kan inte tänka mig att Rupert Murdoch är beredd att tillåta det. I grund och botten är han en global affärsman och investerare. EMU är viktigt för honom.
Labourledamoten Bill Rammell som är en av de tongivande i partiets Europakampanj och övertygad EMU-anhängare känner visserligen oro för vad tabloidpressen åstadkomma – alla tidningarna är emot EMU utom Daily Mirror – i en folkomröstning men tror ändå att det blir ett ja.
– Jag vet vilken skada The Sun kan ställa till med men läget är annorlunda i dag. Tony Blair är otroligt respekterad i väljarkåren. Det går inte för tidningen att förlöjliga och förfölja honom. Läsarna skulle inte acceptera det.
Just den insikten fick också Rupert Murdoch att flytta de politiska sympatierna. Den populistiska The Sun tvangs att anpassa sig till en ny verklighet. Labour hade förändrats och väljarna hade förändrats.
Trevor Kavanaughs bild av sin tidning verkar stämma. Den har blivit lite snällare, därtill nödd och tvungen.
Om Tony Blair lyckas vända opinionen i EMU-frågan blir det svårt för The Sun att övertyga med sin nuvarande kompromisslösa linje. Och i en folkomröstning är en aggressiv kampanjjournalistisk som förr om åren utesluten.
Det framstår alltså som långtifrån säkert att att The Sun skulle nå sina mål i en kraftmätning med en populär premiärminister. Och om taktikern och populisten Rupert Murdoch får motvind är det inte ens säkert att den blir av.