Gå direkt till textinnehållet

”Talibanerna skulle gripa och tortera oss”

Ett halvår efter att talibanerna återtog makten i Afghanistan har journalistkåren decimerats kraftigt. ”Allt är väldigt svårt och förödande för journalister, du kan inte föreställa dig utmaningarna”, säger en journalist i Kabul.

När talibanregimen återtog makten i landet i augusti förra året var det ett dråpslag mot den mediefrihet och mediepluralism som vuxit fram mellan 2001 och 2021. Enligt en undersökning som Reportrar utan gränser (RSF) gjort tillsammans med Afghan Independent Journalists Association (AIJA) har 40 procent av Afghanistans medier stängt ned och hela 80 procent av de kvinnliga journalisterna förlorat jobbet.

Många journalister evakuerades kort efter maktövertagandet, men många blev också kvar. En av de som inte kunnat lämna Kabul är Follad*. Han har varit verksam som journalist i tolv år, bland annat som krigsreporter, frilans och journalistlärare. När talibanerna tog makten drev han en egen, talibankritisk nyhetsbyrå.

– I augusti stängde jag kontoret, på grund av omständigheterna, säger han.

Annons Annons

Sedan augusti har han varit utan jobb, förutom enstaka frilansjobb, samtidigt som han har en familj på sju personer att försörja.

– Så allt är väldigt svårt och förödande för journalister här, du kan inte föreställa dig alla utmaningar, säger Follad.

Sedan början av augusti har talibanerna sökt honom och hans bror, som också är journalist, i hemmet tre gånger. De var inte där.

–  Vi hade tur. De har också frågat ut min pappa om var vi finns.

Vad hade de gjort om ni varit hemma, tror du?
– Gripit oss. Och sedan torterat oss, möjligen dödat oss. Redan under den tidigare regimen var vi hotade av talibanerna eftersom vi drev en antitalibansk nyhetsbyrå, men då kände jag mig skyddad av regeringen, så vi fortsatte vårt arbete. Nu betalar vi priset.

– Jag har sett allt som journalist: mord, krig, gisslantaganden… Men det stora problemet är att det inte bara är jag. Om jag var ensam skulle jag fly, men jag har en familj.

Talibanerna griper nu också journalister som jobbar för lokala medier, berättar han. Nyligen greps två journalister på Ariana TV som han känner.

– När jag frågade dem vad de gjort sade de att en studiogäst hade uttryckt kritik mot talibanerna.

När han lämnar hemmet för att göra frilansjobb täcker han sitt ansikte för att inte bli igenkänd av talibanerna.

– Jag måste ta mig utomhus för att tjäna pengar, men jag är väldigt rädd. Vi möter fienden framför oss på gatan, de stoppar bilar vid vägspärrar.

Kan du använda ditt riktiga namn som frilans?
– Ibland. Nu försöker jag samarbeta med AFP i Afghanistan.Det skulle kännas tryggt att jobba med en internationell medieorganisation.

Han har försökt lämna landet tre gånger sedan augusti, tillsammans med familjen. Hela familjen har hotats i brev till honom. De försöker ta sig till Pakistan.

– När det knackar på dörren är jag livrädd. Vi har skapat en hemlig gång till grannarna för att kunna fly om det behövs.

Kan någon journalist rapportera fritt i Afghanistan idag?
– De flesta journalister censureras. Det går inte att kritisera talibanerna eller publicera något om deras problem. Om du säger något illa om talibanerna kan du bli angiven och vittnad mot, säger Follad på telefon från Kabul.

Fotnot: Follad heter egentligen något annat.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler