TEST: Smart phones Hur klarar de jobbet?
Den har funnits länge i teorin, nu kommer de första modellerna som faktiskt fungerar. ”Reportermaskinen” som är telefon, kopiator, bandspelare, kamera, navigator och inte minst dator i en och samma maskin. Journalisten har testat två av dem.
Den har funnits länge i teorin, nu kommer de första modellerna som faktiskt fungerar.
”Reportermaskinen” som är telefon, kopiator, bandspelare, kamera, navigator och inte minst dator i en och samma maskin.
Journalisten har testat två av dem.
I dag släpar en journalist förutom på den professionella utrustningen också på ett antal kilo blandade apparater som med alla laddare raskt närmar sig viktgränsen för kabinbagage.
Dator, diktafon, mobil, mp3-spelare, digitalkamera med mera fyller väskan.
Alla har vi drömt om en “reportermaskin” som ersätter allt detta i en enda handhållen och driftsäker apparat.
I takt med att mobiltelefonerna utvecklats har de fått fler och fler tillbehör och funktioner som inbyggda mp3-spelare och kamera. De dyrare kan osannolikt mycket – på papperet.
Men bilderna blir sällan tillräckligt bra, eventuella inspelningsfunktioner i mobilen är ”saboterade”, surfning och e-post-hämtning är krångligt, tröttsamt och kostar stora pengar.
För att få ihop alla dessa funktioner i en apparat blir kompromisserna så många att ingen blir riktigt bra. I värsta fall är de bara krångligare telefoner med minimal driftstid.
bryt
Men maskinerna börjar ta sig. I dag finns så kallade smartphones, telefondatorer som tillåter installation av program. Dessa maskiner kan med lite god vilja sägas klara hårt ställda krav ur ett journalistiskt användarperspektiv.
Åtminstone de krav jag har i mitt arbete som TV-researcher och –reporter, vilket ofta inkluderar resor med faktainsamlande och intervjuer i krångliga situationer.
Jag behöver en diktafon – för att kunna spela in en intervju med god kvalitet. Det kan de här nya apparaterna. Och de kan banda ett pågående mobilsamtal hur länge som helst i ett format som går att lyssna på i datorn.
Ibland behöver jag ta bilder i oväntade situationer, när jag inte har professionell utrustning till hands. En registreringsskylt på en bil, en EAN-kod på ett fiskpaket, eller ett dokument på ett kontor. De bättre varianterna av smartphones kan ta bilder med makro i tillräckligt hög kvalité för att ett avfotograferat A4 blir läsbart när bilden skrivs ut och fungerar därmed som portabel kopiator/skanner.
De klarar också att ta mindre porträtt eller nyhetsbild med acceptabel kvalitet.
De kan kopplas upp för att läsa mejl och surfa både via mobilnätet och trådlöst nät (w-lan) och de kan agera modem till laptopen.
Dessutom kan de guida mig till intervjun genom det tyska motorvägsnätet med sin GPS-navigator om jag behöver det.
bryt
Faktum är att de klarar vad de lovar, jag kan lämna både digitalkameran, mp3-spelaren och i värsta fall datorn hemma.
Så länge batteriet är på topp blir de här apparaterna en ständig följeslagare som tar en högupplöst bild och e-postar den med några knapptryckningar. De laddar hem en podradiodokumentär från BBC eller ger en talad vägbeskrivning från GPSen. Jag kan söka upp ett nummer på hitta.se och ringa det med GSM, 3G, eller över internet.
bryt
Jag har testat två av de mest kompetenta apparater jag kunnat finna på en marknad där fallgroparna är många. Det är stor skillnad mellan olika modeller och märken. Och de kostar.
Dels är de dyra i inköp, 5 000-7 000 kronor, dels blir man snabbt beroende av den ständiga uppkopplingen på nätet – vilket kan kosta stora pengar.
Apparaterna har också en hög inlärningskurva. Det tar ett antal febriga nätter med manualen i ena handen och den minimala knappsatsen i den andra för att verkligen få allt att fungera.
Den svagaste länken är batterierna. Ordinär mobiltelefoni klarar de under en dag – som en sämre vanlig mobil alltså. Men det går inte mer än tre till fem timmar mellan laddningarna om man har något annat igång än telefonen.
TESTET
- Ljud – in och uppspelning
Bägge har utmärkta ”MP3 spelare” som också kan banda. Nokia har lagt in ett pip när mobilsamtal spelas in, något som måste kringgås med att installera ett separat program för ca 100 kr . X500 saknar funktionen, men det finns shareware som gör jobbet. Tiden är i princip oändlig. Ljudformatet är hårdkomprimerat men lika bra som kvalitén på mobilsamtalet och där med ok. Lagringen sker på de minnes kort på upp till 2 Gb som man stoppar in i telefonen.
Ljudfilerna kan konverteras till wav eller mp3 med ett konverteringsprogram.
- Kamera
X500 har en 2 megapixel kamera, det är lika mycket som en dyr digitalkamera hade för fem år sen. Men den klarar inte jobbet. Troligtvis är det optiken som inte är tillräckligt bra. Ett avfotat dokument blir bara gröt vid utskrift. N95 gör ett stort nummer av sina 5 megapixel och har dessutom en inställning för makro som gör den till en utmärkt kopiator. En rak bild av ett A4 i närbildsläge blev fullt läsbart i utskrift och gick utmärkt att köra i ett teckenigenkänningsprogram som till exempel Finereader för att få texten redigerbar.
Dessutom har N95 en videoinspelningsfunktion som är så bra att resultatet går att sända om motivet är tillräckligt intressant.
- Modem till datorn
Bägge har Bluetooth och infraröd port och kan därmed agera modem mellan en laptop och mobilnätet. N95 har 3G vilket är en fördel hastighetsmässigt.
* Surf/e-post
Bägge kan komma åt nätet över mobilnätet eller via w-lan (trådlöst nätverk). Det är plottrigt att skriva mail eller knappa sig fram på en webbsida, men det går. X500 har en tryckkänslig skärm som går att knappa på för hand, men hellre med den medföljande pennan som man dock slarvar bort fortare än kvickt.
N95 har bara mobilens vanliga tangenter – man får skriva som man skriver sms – med telefonens tangenter och ”gissa-mitt-ord-fuktionen” T9 som i bästa fall fyller i vad man tänkt skriva.
Men även om penna och tryckskärm är bättre än Nokias T9 och joystick är det fortfarande med knapp nöd man kan göra några längre texter på dessa maskiner. Bägge tangentborden lämpar sig bäst för korta mejl och meddelanden.
Vissa smartphones har utskjutbara qwerty-tangentbord och det blir bättre, men fortfarande är det en tum-vals av guds nåde och vanligt tangentbord är bäst. Hopvikbara trådlösa bluetooth tangentbord finns att få för en tusenlapp. Men är då återigen en grej att glömma på tåget och komma ihåg att ladda batterierna på.
Surfa på w-lan är ju gratis hemma och på jobbet, och kan fås mot pengar på hotell och hotspots. Via mobilnätet blir det dyrt, Telenor tar 15 kr/Mb och Telia 20. Det blir snabbt pengar. Speciellt när N95 laddar ner GPS-kartorna successivt alltefter var man är. Tre dagars test med ett par e-posthämtningar och några surfsessioner per dag plus lite kartor till GPSen genererade 12 Mb. Men det kan vara guld värt. Att surfa fram ett telefonnummer i hitta.se kan fortfarande göras många gånger om för samma pris som ett samtal till nummerupplysningen.
- GPS
Varför skall telefonen ha GPS, frågar alla som inte sett en irakisk taxichaufför navigera sig runt Kungsladugårds villakvarter som om det vore Mosuls förorter – allt tack vare röststyrningen från en GPS. En ”killer application” som snart finns i var mans mobil.
Med X500 i fickan och headset i örat lät vi oss lotsas genom Stockholm till jobbet med hjälp av röststyrningen. Visst var det oroligt under andra varvet i Slussens labyrinter, men GPSen ledde oss till slut från dörr till dörr – med bara rösten.
Till X500 får man köpa eller ladda ner ett kartprogram. I Nokia ingår nedladdningsbara kartor som man antingen installerar successivt över mobilnätet (dyrt mtp. datatrafiken det innebär) eller i förväg med hjälp av en PC.
- IP-telefon.
En fast telefon, en bärbar, en mobil, en Skype. Börjar det bli många lurar? Målet är förstås allt i en enhet och de här apparaterna klarar det. Med uppkoppling mot Internet via w-lan kan de köra både skype och andra ip-telefoner med programvara som man laddar ner. Plötsligt har man EN handenhet, och inte fyra.
Med en enhet som har en enkel och effektiv inspelningsfunktion, en telefonbok, röststyrning, ett headset osv. – blir reporterns bäste vän långt mer effektiv.
- Video/Audio in
Ingen av dem har video in och inte heller linje eller mic ingång för ljud. Det är synd för åtminstone Nokians videobandspelare är tillräckligt bra (sparar i mp4) för att kunna vara bandenhet för en dold kamera. Och bägge hade kopplade till en bra mic kunnat fungera som intervjubandspelare. Den sistnämnda funktionen går dock att bygga till själv om man slaktar ett headset och löder på anslutning för extern mikrofon.
- Bifogade program
En av de stora fördelarna med x500 är att den är mer standardiserad. Den uppför sig som en USB-ansluten hårddisk eller mp3 spelare. Och filhanteringen är som i Windows. Installation av program och synkronisering kräver användandet av Windows programmet Active sync och nu börjar det blir jobbigt igen. Det är slött, hänger sig mm mm.
Nokia vill gärna att man använder deras program Nokia PC Suite för allting, och precis som i tidigare versioner av PC Suite hänger det sig i tid och otid.
Alltså är kommunikationen med PCn ett problem. Det fungerar helt enkelt inte tillräckligt bra ännu.
Bluetooth är bra, men har en hög inlärningskurva för att fås att fungera precis som man tänkt sig. Plug and play är fortfarande långt borta för alla andra än tekniknördar.
- Datakostnad
Den som skaffat fastpris på mobilsamtal vet att det förändrar användningen radikalt. Samma sak behövs för datatrafiken för du blir snabbt informationsjunkie med en sådan här apparat ständigt till hands. Att kolla sin e-post, den senaste väderprognosen, Ekots webbnyheter, gårdagens sommarpratare eller ladda ner en podradiodokumentär från BBC blir snabbt en del av vardagen – och därmed av budgeten.
Men operatörerna har inte pressat ner varandra till rimliga nivåer ännu.
Telia tar hutlösa 20 kr per Mb och Telenor 15 om du har ett vanligt abonnemang. Det är priser som inte fungerar med ett aktivt mobilt internetanvändande och kommer säkert att försvinna snart.
Det finns fastprisavtal på 200 krnor i månaden för fri internetuppkoppling (3, Telia och Telenor) som dock känns högt om man till det lägger 600 kronor i månaden i fastpris för sina samtal.(Telia och Telenor).
Tele2 har ”Frisurf” för 199 kr i månaden. Men då har man inte sitt fastpris på samtalen och skall återigen börja fundera på vad olika samtal kostar.
En omogen marknad med andra ord.
Den operatör som först erbjuder fria samtal och fria data för 500 kronor i månaden vinner.
Som journalist kan man inte heller ha mobilabonnemang som upphör att fungera utanför Stockholms innerstad. Därför är täckning BÅDE för GSM och 3G viktig att ta med i bilden. Och det är svårt för Telenor-telefon som har dålig GSM-täckning kan ha bra 3G-täckning. Eftersom de satsar mer på 3G numera. Samtidigt fungerar inte 3G norr om Gävle.
Utomlands är det inte att tänka på att surfa om det inte är kris. Om det var dyrt att ringa med mobilen utomlands är detta hutlöst. Mellan 55 och 200 kr per Mb anger Tele2 att det kan kosta om man kopplar upp sig utomlands.
PLUS OCH MINUS
bryt
X500 – plus
QWERTY tangentbord
Tryckkänslig skärm
Använder Windows mobile – ger större flexibilitet. Fler program tillgängliga till bättre priser.
Kan använda standard GPS kartor, även sjökort.
Laddas genom USB porten
Standard mini USB sladd – inga specialsladdarbehövs
X500 – minus
Kameran håller inte måttet. Saknar macro och autofocus
Batteritiden
Saknar 3,5 mm hörlursuttag i apparaten – finns bara i headsetet.
Pennan tappar man bort. Och då blir det svårt om man inte har SMÅ fingrar.
Har inte 3 G = långsammare datatrafik.
Kryptering med PGP-pretty good privacy finns inte för Windows Mobile (Bara för tidigare versioner) – därmed kan man inte läsa och skriva krypterade mail i telefonen.
N95 – plus
Kameran/videon – fullt användbara
Lätthanterlig – genomtänkt design
Röststyrd uppringning – fungerar klockrent
Vanligt 3,5 mm hörlursuttag – passar mina favorithörlurar
Kartorna till GPS är gratis.
Standard mini USB sladd – inga specialsladdarbehövs
N95 – minus
Skör konstruktion
Batteritiden
Laddar inte genom USB-porten
Inget tangentbord – man får skriva som man skriver sms – med telefonens tangenter och ”gissa-mitt-ord-fuktionen” t9 som i bästa fall fyller i vad man tänkt skriva
Kryptering med PGP-pretty good privacy finns inte för Symbian – därmed kan man inte läsa och skriva krypterade mail i telefonen.
Medföljande programmet PC Suite instabilt i vissa lägen. Trist eftersom det är nödvändigt för vissa funktioner.
ORDLISTA
bryt
GPS – Global positioning system – satellitbaserat navigationssytem. Bygger på att en mottagare får radiokontakt med ett antal satelliter. När positionen är bestämd (noggrannhet på några meter) kan den kopplas till olika program, text. kartprogram och röstinstruktioner för att hitta vägen.
w-lan – (WiFi) trådlöst nätverk. Finns i hotspots på stan som man betalar för, eller på jobbet eller hemma med hjälp av en w-lan router kopplad till bredbandet.
IP-telefoni – telefoni som går över Internet. Man har ett vanligt telefonnummer, kostnaden är ca 50 procent lägre, man kan ringa via vanliga telefoner som kopplas via en box till bredbandet, eller via mjukvarutelefoner i datorn eller i en handdator. Skype är en variant av IP-telefoni
Bluetooth – ett kortdistans (max 10 meter) radionätverk som används för att knyta ihop till exempel en mobiltelefon med dessa trådlösa headset eller en handdator med en laptop.
T9 – en “gissa-mitt-ord-fuktion” som gör att det går att skriva på ett tolv-tangenters tangentbord i stället för ett normalt 75-tangenters QWERTY-tangentbord.
GSM – Andra generationens mobilnät. Längre räckvidd – men i dag byggs det inte ut i samma takt. Erbjuder långsam datatrafik i GPRS, eller i snabbare form EDGE, som dock bara finns hos vissa operatörer.
3G – Tredje generationens mobilnät. Byggs ut kraftigt, men har kortare räckvidd och behöver därmed fler master för att få täckning. NÄR man har täckning ger det snabbare datatrafik (Går att kalla bredband med god vilja).
Operativsystem – det grundläggande programmet i varje dator. Windows regerar i PC världen. Mac och Linux heter konkurrenterna. I handdatorvärlden är det Windows Mobile (Tidigare PocketPC) och Symbian som slåss om dominansen med Palm OS.
MP3-spelare – Har blivit synonymt med elektronisk bandspelare. MP3 är egentligen det mest utbredda av de många ljudkomprimeringsformat som finns. I MP3 eller wav kan man spara ljud av mycket hög kvalité. Vid lägre krav, som inspelning av mobilsamtal som ändå inte håller hög ljudkvalité från början, kan man använda format som AMR. Ljuden kan konverteras mellan de olika formaten med rätt sorts programvara.
LÄNKAR
bryt
E-ten Glofiish X500
http://www.etencorp.com
Importör
GadgeTec AB
Office: +46 (0)31-49 20 10
Fax: +46 (0)31-91 42 60
Fältspatsgatan 8-10
SE-421 30 Västra Frölunda
Sweden
www.gadgetec.se
bryt
*******************************
Nokia N95
www.nokia.com
Generellt om hanteringen av N95
http://www.nokia.se/experience
Nokias download site
www.nokia.se/experience/webroot/Internet/Internet_Download.aspx
Nokia Map Loader
Här kan man ladda ner kartor gratis I förväg via PC:n och därmed inte behöva betala för datatrafiken om de laddades via mobilnätet.
http://mobilesearch.nokia.com/A4160036?maploader
*******************************
bryt
* Symbian programvaror
Ultimate Voice Recorder For S60 3rd Edition
by Ultimate Portable Ltd.
Voice recorder fungerar mkt bra. Autostart. Man kan styra vilka nkanppar som skall stoppa starta osv.
Klippen döps efter vem man pratat med.
Internettelefoni
Nokia N95 stöder standardprotokollet för internettelefoni, SIP, men det kan enligt Nokia vara marig att ansluta till en egen SIP server. Varje IP telefon leverantör måste nämligen skapa en konfigurationsfil som stämmer med deras inställningar.
Dock skall program/tjänster som GIZMO fungera och rimligen snart Skype (som I dagsläget inte har någon klient för Symbian 60).
N95 har ett program kallat Internet Telefoni. Det är en klient för VOIP när levereantören erbjuder en inställningsfil. Utan en sån kan man försöka ställa in själv på: Settings/Connection/SIP settings/New SIP profile
GIZMO
http://www.gizmovoip.com/learn
FRING – SIP klient för internettelefoni
*******************************
* Diverse siter med programvaror Symbian 60
Nokias officiella Symbian-site
http://www.s60.com/life
Inofficiella Symbian siter
http://www.freesymbiansoft.com
http://www.symbian-freeware.com/tag-s60.html
Komersiella Symbian siter
********************
Google maps
***
Kryptering (dock ej PGP)
Best Crypto for S60 3rd edition
by Smartphoneware
*******************************
Smartphone siter
http://www.gsmhacks.com/
*******************************
Win Mobile programvaror
Inspelningsprogamvara som inte piper under inspelning
http://www.softtrends.com/products/livepvr/livepvrwmppc.htm
Forum för Win Mobile användare
http://www.wm5fixsite.com/
Fugawi – kartprogramvara som kan läsa kartor och sjökort i standardformat
http://www.soltek.se/kartor/fugawi.htm
*******************************
Diverse:
A Practical Guide to Taping Phone Calls and In-Person Conversations in the 50 States and D.C
http://www.rcfp.org/taping/
Skal och skydd till Smartphones och PDA:
http://www.krusell.se/
http://www.pdair.com