Gå direkt till textinnehållet

Tholin polisanmäler Bulletinledningen – riktar också kritik mot MPRT

Igår stod det klart att Bulletin får över 8 miljoner kronor i driftsstöd, av en skiljaktig mediestödsnämnd. Samtidigt polisanmäler medgrundaren Pontus Tholin tidningsledningen för bedrägeri, eftersom han anser att ansökan om stöd är felaktig. Bulletinledningen slår tillbaka mot kritiken. 

Igår onsdag kunde Journalisten berätta att Bulletin var en av tidningarna som fick pengar av mediestödsnämnden.

I beslutet från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) står det att tidningen får driftsstöd med 3 322 000 kronor för perioden 1 maj till den 31 december 2021 och ytterligare 4 983 000 kronor för 2022.

Det framgår också att delar av nämnden varit av skiljaktig mening, eftersom ledamoten Erik Larsson inte vill ge pengar till Bulletin.

Annons Annons

Bland annat hänvisar Larsson till flera av Journalistens granskningar som han menar visar att Bulletin ”visat sig vara vårdslös med sina medel” och att det är ”helt uppenbart att driftstödet inte kommer gå till journalistik utan till gäldenärer”.

Erik Larsson konstaterar också att mediestödsnämnden har arbetat snabbare med ärendet än vad som bestäms i föreskrifterna, trots det har tidningen väntat med att skicka nödvändiga dokument till bara timmar innan beslut. Enligt reglerna hade inte mediestödsnämnden behövt ta upp ärendet till beslut, han tillägger också att det inte är redovisat när tidningen började ta betalt för sina artiklar.

”Det är således omöjligt att bedöma om tidningen underskrider minimipriskraven i presstödsförordningen”, anser ledamoten.

Journalisten har tidigare berättat om den infekterade strid om kontrollen av ägarbolaget som pågår mellan medgrundaren Pontus Tholin och styrelseordförande Tino Sanandaji.

Pontus Tholin berättar för Journalisten att han polisanmält ledningen för bedrägeri, eftersom han anser att tidningens ansökan om presstöd innehåller oriktiga uppgifter.

Bland annat ska det handla om att tidningen har låst artiklar i efterhand för att på så sätt nå upp till krav som ställs för att få driftstöd, alltså samma typer av uppgifter som ledamoten pekar på är oklara i Bulletins ansökan.

– Det allvarligaste är bidragsbrottet, att man tillskanskar sig skattemedel baserat på oriktiga uppgifter. Sedan är det intressant att man ser uttalanden från MPRT och Kantar Sifo där båda parter säger att man inte är ansvariga för att säkerställa att kraven för stöd verkligen är uppfyllda. Det skickar signaler att det här inte är viktigt, säger Pontus Tholin.

MPRT uppger att de har utrett det här ärendet på samma sätt som alla andra ärenden.

– Det finns uppgifter vi har tagit in från Kantar, vissa kommer från revisorn och ytterligare uppgifter är det som bolaget själva uppger, så ser det ut i alla ärenden. Jag har pratat med Pontus Tholin och sagt att om han vill polisanmäla så står det honom såklart fritt. Det är bra om det sker en prövning på det här och är det så att det kommer fram något där så kommer vi såklart att titta på det. Men än så länge har vi inga sådana indikationer, säger Georg Lagerberg, enhetschef vid MPRT.

Tino Sanandaji skriver i ett mejl till Journalisten att av de 3,2 miljoner som man får retroaktivt för 2021 så går knappt hälften till att betala av fodringar. Det handlar då om försenade fakturor från bland annat TT Nyhetsbyrån och frilansar.

– Inget av 2022 års fem miljoner går till skulder, fortsätter Sanandaji.

Tino Sanadaji skriver också att Bulletin har haft olämpliga medarbetare som agerat vårdslöst, men ”det är åtgärdat”. Han pekar också på att ledningen infört representationsstopp och skurit i ledningens utgifter.

Själv har han inte tagit ut lön under de ”senaste månaderna” medan vd Jannik Svensson kommer få en halverad lön.

– När myndigheten nästa år går igenom siffrorna kommer ledamoten i fråga se att Bulletins utgifter för ledningsgruppen inte avviker från andra tidningar, uppger han.

Anklagelserna om bedrägeri ser han som bisarra.

– Pontus Tholin har sedan han blev polisanmäld av oss svarat genom att anmäla oss för en rad förbrytelser till bland annat kronofogden, bolagsverket och polisen, skriver Tino Sanandaji.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt