Gå direkt till textinnehållet

Tidningar anklagas för att uppmuntra terrorism

Etiopiens justitiedepartement har väckt åtal mot sex veckotidningar. Tidningarna anklagas för att ha ”spridit falska rykten med avsikt att störta regeringen”.

De åtalade tidningarna är Lomi, Enqu, Face, Jano, Addis Guday och Afro-Times. I åtalet står det vidare att tidningarna ”uppmuntrar terrorism, äventyrar den nationella säkerheten, upprepade gånger uppmuntrat etniskt och religiöst hat och smutskastat tjänstemän och offentliga myndigheter”.

Två av veckotidningarna, Addis Guday och Fact, återfinns bland Etiopiens ledande privatägda tidningar och har ofta bevakat händelser och publicerade artiklar som har lett till politiska kontroverser. En av Addis Gudays journalister, Asmamaw Hailegiorgis, sitter fängslad sedan den 25 april, anklagad för terrorism.

Sedan antiterrorlagen infördes 2009 har den etiopiska regeringen använt lagen för att fängsla mer än ett dussin kritiska journalister.

Annons Annons

Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire säger att premiärminister Hailemariam Desalegns regering måste upphöra med att trakassera oberoende medier.

”Att åtala journalister för att undergräva allmänhetens förtroende för regeringen är helt olaglig”, säger Christophe Deloire i ett pressmeddelande.

Även journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som satt fängslade i 438 dagar i ett etiopiskt fängelse, anklagades för terrorism.

I april i år greps två journalister och sex bloggare av polis. Bloggarna tillhör en grupp som kallar sig Zon 9 och består av unga aktivister som är kritiska till regeringen. De skriver bland annat om övergrepp och korruption.

Etiopien är rankad på plats 143 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2014.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret