Tidningen Finansliv läggs ned: ”Ett fruktansvärt tråkigt besked”
Finansförbundet lägger ned tidningen Finansliv för att frigöra pengar till andra satsningar. Ett kortsiktigt beslut, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. – Jag är chockad och besviken över att ett fackförbund som står oss nära inom TCO väljer att lägga ned sin medlemstidning.
Sedan 2018 har Finansförbundets medlemstidning Finansliv producerats av Tidningen Journalisten AB. Papperstidningen utkommer med sju nummer per år, därtill finns en nyhetssajt med dagliga uppdateringar och ett nyhetsbrev som skickas ut varje fredag.
Efter en genomgång av verksamheten har Finansförbundets styrelse beslutat att tidningen ska läggas ned. Syftet är att ”frigöra medel för att utveckla verksamhet som ökar organisationsgraden inom finansbranschen och stärker Finansförbundet som fackförbund”, som det står i pressmeddelandet.
– I relation till vad tidningen kostar finns det andra saker som är mer prioriterade. Vi behöver satsa på sådant som ger mer värvande och organisationsstärkande effekt, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.
Vad är det för saker?
– Det är vi inte färdiga med, det blir nästa steg i processen. Då ska vi besluta hur medlemskommunikationen och yrkes- och branschbevakningen ska se ut framöver.
Är förbundets ledning missnöjd med Finansliv?
– Nej, absolut inte, tvärtom. Vi är väldigt nöjda med tidningen som har gett stort medlemsvärde under många år. Men drivkrafterna bakom ett medlemskap förändras och vi kan konstatera att Finansliv inte längre är lika viktig för våra medlemmar, säger Ulrika Boëthius.
Hon hänvisar till en nygjord medlemsundersökning som visar att endast 39 procent av medlemmarna anser att tidningen är en viktig förmån. 30 procent av de förtroendevalda uppger att tidningen är ett viktigt argument vid rekrytering av nya medlemmar.
Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert reagerar starkt på beskedet. Om Finansförbundets styrelse inte är nöjd med tidningen bör den skriva en ny policy och ge redaktionen ett nytt uppdrag, konstaterar hon.
– De verkar bara se tidningen som en kostnad. I själva verket är den en enorm tillgång som stärker förbundet och en helt annan sak än information från kommunikatörer och förbundsstyrelse. I en oberoende tidning kan medlemmarna komma till tals även när de har kritiska synpunkter på förbundet. Den granskningen måste ett fackförbund tåla, säger Ulrika Hyllert.
För Axel Andén, chefredaktör på Journalisten och Finansliv och vd för bolaget Tidningen Journalisten AB, kom beslutet som en blixt från klar himmel.
– Ett fruktansvärt tråkigt besked. Finansliv är en fantastiskt bra tidning som går till botten med svåra frågor med journalistik, bilder och form i absolut högsta klass, säger han.
Journalistklubbens ordförande Johannes Nesser beskriver nedläggningsbeslutet som en total chock som skapade förstämning på redaktionen.
– Det här slår väldigt hårt mot våra medlemmar. För de två reportrar och den redigerare som jobbar med Finansliv är det ett dråpslag, men det kommer även innebära problem för tidningen Journalisten, säger han.
När sista numret av Finansliv kommer ut är ännu inte bestämt. Klart är dock att det blir någon gång under 2024.
Fotnot: Finansliv ges ut av Tidningen Journalisten AB på uppdrag av Finansförbundet. Tidningen Journalisten AB ägs av Journalistförbundet. Niklas Lindstedt är frilansjournalist.