Gå direkt till textinnehållet

Tidningen Kollega retuscherar verkligheten

Nästan en tredjedel av redaktionen är sjukskriven, tjänstledig eller har slutat på Unionens tidning Kollega sedan nya chefredaktören Naljen Ståhlström började i höstas. Vittnesmål inifrån beskriver hur tunnhåriga män retuscheras i tidningen och invandrarkillar inte ”passar på bild”. Några personer mår nu så dåligt att man söker extra stöd hos Journalistförbundet.

En rad vittnesmål inifrån tidningen vittnar om en arbetsmiljö på Unionens fackförbundstidning Kollega som sjunkit till botten.Uppgifter som också styrks av att nästan en tredjedel av den lilla redaktionen försvunnit på bara några månader. En är sjukskriven, två har tagit tjänstledigt och en har slutat.

– Folk mår väldigt dåligt, det har spårat ur. Det blev turbulens efter att nya chefredaktören anställdes. Jag är rädd att fler personer försvinner efter semestrarna, man orkar inte längre, säger en källa som inte vågar ställa upp med sitt namn.

Konflikten bottnar enligt Journalistens uppgifter i en rad meningsskiljaktigheter mellan Naljen Ståhlström och delar av redaktionen.

Annons Annons

Bland annat ska Ståhlström beordrat att bilder retuscherats i tidningen. Ett exempel, som flera vittnesmål bekräftar, är en bild på en man som var tunnhårig. Det gick inte för sig så han fick helt enkelt håret tillbaka i retuschprocessen.

Invandrarkillar ska inte ha ”passat in” i Kollega enligt andra vittnesmål.

– Det ska vara snygga människor i tidningen. Det finns ett annat exempel med en äldre kvinna som var med på bild och då skrek chefen att vi ”ska inte ha några rugg-ugglor med i tidningen”. Det har varit en rad diskussioner om vilka som får vara med i tid ningen och inte, bland annat har invandrarkillar inte passat in, säger en person.

Nyligen uttalade sig en person på tidningen kring omorganisationen av Kollegas chefstidning Position. Enligt flera uppgiftslämnare ledde detta till att personen kallades illojal och fick andra arbetsuppgifter. Den som uttalade sig i höstas säger nu att hen inte har tillåtelse att uttala sig och hänvisar till sin chef.

Så sent som för en månad sedan skrev Journalisten om satirtecknaren Max Gustafsson som ritade för Kollega. När Ståhlström blev chefredaktör ville de inte längre ha ”politiska teckningar” enligt Gustafsson. Det hela började när han gjorde en SD-kritisk bild på flyktingar som ville ha hjälp på plats i krigshärjade områden, skriver han på sin blogg. Naljen Ståhlström svarade oss då att det var ett ”personalärende som hon inte ville kommentera”.

Personer vi talat med berättar även hur det finns ingen, eller liten plats, för artiklar som är kritiska mot Unionen.

– Man får inte vara kritisk mot Unionen och ska helst inte lyfta fram de negativa vinklarna. Allt ska skildras i positiv dager. Tidigare gjorde vi granskningar, exempelvis kring Fas 3, hur ska sådant material få plats i Kollega i framtiden? undrar en källa.

Jag ringer Naljen Ståhlström.

Nästan en tredjedel av redaktionen har slutat, är tjänstledig, eller är sjukskriven. På grund av ditt sätt att leda tidningen säger flera källor till mig. Hur ser du på det?
– Jag kan inte svara på det nu för jag ska iväg på ett event, så du får mejla mig dina frågor så kanske jag kan besvara dem i morgon, säger hon.

Jag tar dem hellre på telefon.
– Jag förstår det men nu ska jag iväg, du får mejla dina frågor.

Kan jag ringa någon tid i morgon i stället?
– Nej du får mejla dina frågor.

… för att?
– Därför att jag vill ha det så.

Dagen efter svarar Ståhlström på kritiken av retuscheringen på den tunnhårige mannen.

”Jag tror du syftade på den gången vi gjorde en minimal bildjustering, där vi la några hårstrån tillrätta på en dålig bild där en man hamnat i en för honom ofördelaktig vinkel. Detta kanske var ett felaktigt beslut, men det gjordes av omtanke”, skriver hon i mejlet.

Chefredaktören vill inte kännas vid att hon ska ha uttalat sig om ”rugg-ugglor” i tidningen eller förbjudit bilder på invandrarkillar.

”Det är varken mina åsikter eller mina ordval. Det är för övrigt bara att öppna tidningen och se vilken öppenhet och transparens vi står för, där vi tvärtom är väldigt noga med att lyfta fram reportage och människor från olika bakgrunder, åldrar och miljöer”, skriver hon.

Arbetsmiljön beskrivs som ”katastrofal” till mig från flera personer. Folk på din redaktion mår dåligt. Vad tänker du göra?
”Vi är just nu inne i en omorganisation, och förändringsarbete kan vara jobbigt för vissa. Det förstår jag och tar också på stort allvar. Bland annat använder sig Unionen av ett verktyg som Karolinska Institutet har tagit fram som heter Health Watch och som alla anställda på Unionen regelbundet fyller i för att kunna mäta hur vi mår på jobbet. Resultatet går vi igenom på redaktionen och har det som underlag när vi exempelvis diskuterar arbetsmiljö och förändringsarbete”, skriver Ståhlström.

Inte heller håller Naljen Ståhlström med om att man inte längre får kritisera Unionen i artiklar i hennes tidning.

”Vi är stolta över vår granskande journalistik, och den innefattar också att hålla ett öga på Unionen”, skriver hon kort.

Den enda i redaktionen som Journalisten varit i kontakt med som vågar prata öppet är Johanna Rovira, fackligt ombud på tidningen. Hon kan bekräfta att det varit turbulent på redaktionen och att hennes medlemmar protesterat mot retuscheringen.

– Vi anser att det är respektlöst mot såväl medlemmar som fotograf att förändra någons utseende. Svaret vi fått tillbaka är ”Det är så här det går till. Ni gör en höna av en fjäder” , säger Johanna Rovira.

Tidningen Kollega ägs av fackförbundet Unionen vilket innebär att om medarbetare får problem med arbetsgivaren  och behöver söka hjälp är deras fackförbund också deras arbetsgivare. Det här gör givetvis situationen extra komplicerad. I princip står hela redaktionen utanför den vanliga svenska fackföreningsmodellen.

– Vi känner oss ganska hjälplösa och har inga planer på att föra något krig, det funkar ju inte riktigt. Formellt har vi de fackliga verktygen men det blir svårt att använda dem mot sin närmaste chef, säger en av våra källor.

Eftersom flera av medlemmarna är dubbelanslutna med extra medlemskap i Journalistförbundet har man nu träffat dess ordförande Jonas Nordling för att be om hjälp och råd.

– Retuschering var en av de saker vi diskuterade med Jonas. Den andra var möjligheten att låta Journalistförbundet föra vår talan eftersom det kändes mer naturligt, säger Johanna Rovira.

Medarbetarna på Kollega tolkar mötet med Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling som att förbundet bara skulle kunna hjälpa till med yrkesfrågor och inte så mycket med arbetsmiljön. Nordling menar att det finns en rad saker som de skulle kunna hjälpa även de dubbelanslutna med.

Exempelvis när det gäller bilder och upphovsrätt.

– Tvärtom är just upphovsrätten en av sakerna vi skulle kunna företräda när man är dubbelansluten. Men jag vet inget om detaljerna i detta fall och kan därför bara uttala mig generellt om sådana här frågor, säger Jonas Nordling.

När det gäller arbetsmiljöfrågan på tidningen blir det dock lite mer problematisk.

– När man ramlar in i arbetsmiljöfrågor är det normalt den organisation som äger kollektivavtalet som ska företräda en, men här är det lite speciellt då det också är samma förbund som är deras arbetsgivare. Jag kan bara konstatera att det finns en sådan situation och det är för Unionen att svara på hur man löser det i vardagen, säger Jonas Nordling.

Så det finns ingen möjlighet för er, när det gäller arbetsmiljöfrågorna, att kliva in och hjälpa till?
– Är det ett konkret arbetsmiljöfall som man skulle vilja driva så självklart kan vi även hjälpa våra dubbelanslutna medlemmar så långt det är möjligt. Finns det ett förbund, som på papperet äger kollektivavtalet, så kommer vi såklart försöka samarbeta med dem i sådana fall, säger Jonas Nordling.
 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret