Tidnings-VD rasar mot talför reporter
Gubb-Jan Stigson, reporter på Dala-Demokraten, kritiserade för några veckor sedan den egna tidningen offentligt. VDn på DD skickade då ut ett brev till personalen där Stigsons uttalanden kallas ”ynkedom” och ”brist på lojalitet” .
Gubb-Jan Stigson, reporter på Dala-Demokraten, kritiserade för några veckor sedan den egna tidningen offentligt. VDn på DD skickade då ut ett brev till personalen där Stigsons uttalanden kallas ”ynkedom” och ”brist på lojalitet” .
I höstas lämnade Gubb-Jan Stigson DDs styrelse i protest. Han tycker det är omoraliskt att tidningen tjänar miljoner på att tänja presstödsreglerna.
– En tidning har sanningen som handelsvara och ska inte snylta på bidragssystemet, uttalade sig Stigson nyligen i Journalisten.
Gubb-Jan Stigsons åsikter blev en nyhet även hos DDs konkurrenter.
I ett brev som VDn Leif Lundin distribuerat till de anställda på DD skriver han att ”Stigsons påhopp” står ”i sin ynkedom för sig själva”.
Leif Lundin hävdar vidare att Stigson ”med alla medel försöker skada företaget”. Stigson kallas allsmäktig och allvetande och Lundin tycker att han ”har skadat företaget allvarligt genom att visa denna brist på lojalitet”.
Journalistklubben på DD har i en skrivelse till ledningen protesterat mot Lundins brev.
– Det framgår av kollektivavtalet att anställda har rätt att yttra sig i fackliga frågor, framhåller SJF-klubbens ordförande Sylvia Kjellberg.
Hon ser Lundins brev som ett sätt att försöka tysta Stigson.
– Det här slår tillbaka mot hela personalen och gör att de kan bli räddare att uttala sig offentligt.
Efter brevet har Gubb-Jan Stigson blivit betydligt mindre talför. Han meddelar att han enbart vill göra följande uttalande:
– Med tanke på tonläget i Lundins personalmeddelande är det inte värt att jag säger så mycket. Men jag står för vad jag sagt. De överraskande många sympatibevisen värmer också. Sen får väl också jag säga som Lundin, jag har aldrig under mina 26 år i branschen mött något liknande.
Leif Lundin säger att hans avsikt inte är att tysta någon.
– Men Gubb-Jan Stigson har inför ett antal hundra tusen personer anklagat oss för bidragsfiffel och mycket annat. Om man inte internt ska få markera att en medarbetare försöker skämma ut företaget är det ganska märkligt.
Kommer du att vidta några ytterligare åtgärder mot Gubb-Jan Stigson?
– Det vill jag inte kommentera.
Privatanställda, det vill säga bland annat de allra flesta journalister, har betydligt mer begränsade rättigheter att uttala sig i pressen än offentligt anställda.
Enligt Arbetsdomstolens praxis ska privatanställda först påtala missförhållanden internt. Hjälper inte det bör den anställde, om det gäller allvarliga missförhållanden, kontakta en tillsynsmyndighet eller liknande.
AD menar att privatanställda i första hand ska vara lojal med arbetsgivare och endast i undantagsfall framföra kritik i massmedierna.
Ett känt AD-fall från 1997 gäller några ambulansförare vid Samariten Ambulans AB. Efter uttalanden om att ambulanserna var en säkerhetsrisk fick de sparken.
AD slog fast att företaget gjort fel.
– Ambulansförarna hade först vänt sig till facket och på så sätt sipprade deras kritik ut i medierna. Hade de gått direkt till pressen hade det nog ansetts som en negativ omständighet, uppger juristen och yttrandefrihetsexperten Carl Gustaf Spangenberg.