Gå direkt till textinnehållet

Tidningskonsulten: ”Självständighet är helt ointressant”

En förskjutning mot större ägarstyrning pågår i svensk organisationspress, enligt en studie beställd av Sveriges Tidskrifter. ”Bedrövligt och farligt”, tycker nya ordföranden Helle Klein. UPPDATERAD

Under torsdagsförmiddagen arrangerade Sveriges Tidskrifter Organisationspressdagen. En kvalitativ studie som gjorts av Kantar Sifo presenterades. Tio djupintervjuer har gjorts med ägare av tio organisationstidskrifter, från olika delar av folkrörelsesverige. Sju av tidningarna var samma som vid en tidigare undersökning 2014.

Enligt rapporten har en förskjutning skett under de fyra åren, mot lägre grad av självständighet och en högre grad av integration i ägarorganisationen. Det gäller dock inte alla tidningar. På nästan alla de undersökta organisationerna pågår just nu ett aktivt samtal om tidningarnas framtid.

På plats i ett efterföljande panelsamtal fanns bland andra Dagens Arbetes chefredaktör och Sveriges Tidskrifters nytillträdda ordförande Helle Klein, som talade om självständig journalistik som en oöverträffad medlemsnytta genom att viktiga granskningar når stor spridning och därmed kan påverka samhällsdebatten. Hon pekade på Dagens Arbetes senaste gräv om Samhall, som plockats upp av en rad riksledande medier och nominerats till bland annat en Guldspade.

Annons Annons

– Vi hade aldrig fått det genomslaget om vi hade varit ett propagandaorgan för IF Metall, sade Helle Klein.

På plats var också konsulten Anders Malmsten, som varit inblandad i en rad kommunikationsutredningar som gjorts på fackförbund och andra organisationer. Senast i Lärarförbundets omstridda kommunikationsutredning. Moderatorn Cissi Elwin presenterade honom som ”den person som många här är arga på”.

Anders Malmsten menade att en organisationstidnings självständighet är ”helt ointressant” som utgångspunkt när han tar sig an sina uppdrag. I stället står organisationens problem och behov i centrum. Det kan vara att nå fler, vända en nedåtgående medlemskurva eller öka effektiviteten i kommunikationen.

– Det behöver inte heller vara viktigt för medlemmarna med en fri och oberoende tidning, menade han.

Helle Klein anser att han har fel i det.

– Jag håller inte alls med honom. Jag tror det beror på hur man frågar folk vad de vill ha. Vår journalistprosa om oberoende och självständighet kanske är svårförståelig, men om man frågar ”tycker du att din tidning ska kunna granska din förbundsledning och avslöja viktiga frågor på din arbetsplats?”, då får man faktiskt ja. Att en tidning är relevant för medlemmarna är inte alltid att vara relevant för förbundsledningen, säger hon till Journalisten.

Hur ser du på rapporten om en krympande självständighet?
– Jag är jätteoroad och tycker att det är bedrövligt och farligt på många sätt. Det är väldigt tidstypiskt, vi ser hur kommunikatörerna tar över på många olika områden. I den här tiden när den fria journalistiken står på spel så mycket måste man värna den. Det borde verkligen folkrörelserna göra, som demokratibyggare.

Kommer Sveriges Tidskrifter med dig som ordförande att skärpa tonen mot organisationer som vill tumma på sina medlemstidningars oberoende ställning?
– Jag har suttit i Sveriges Tidskrifters styrelse i fyra år och där drivit att vi måste bry oss om de här frågorna för organisationspressen. Det fortsätter vi göra. Att vi gör den här typen av seminarier och faktiskt hjälper till med argumentationsstöd tror jag är viktigt. För precis som undersökningen visar sker just nu en ganska stor glidning mot kommunikationstänket.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler