Tio år av inre sting
Gadden, tidningen för Expressens journalistklubb, fyller tio år.Få interntidningar för journalister går lika hårt fram mot den egna företagsledningen som Gadden.
Gadden, tidningen för Expressens journalistklubb, fyller tio år.
Få interntidningar för journalister går lika hårt fram mot den egna företagsledningen som Gadden.
Man ska inte bita den hand som föder en. Det är ett ordspråk som Gadden hånskrattar åt. Fakta som chefer och ägare på Expressen helst skulle vilja mörka dras fram i Gadden.
I senaste Gadden berättas om alla miljonärer i Expressens styrelse (t ex Eva Bonnier, enligt Gadden god för 105 milj, eftertaxerad med 194 000).
I samma nummer drar Gadden fram chefredaktören Staffan Thorsells fallskärmsavtal, journalister uttalar sig huruvida skattedömde koncernchefen i Bonnier Olle Måberg bör avgå och det avslöjas att f d Expressenreportern Ulf Nilson fått 5,8 miljoner av tidningen utan att skriva en rad.
Gamla nummer av Gadden har handlat om gubbiga chefer på tidningen, Expressendirektörernas optionsaffärer och mycket annat som SJF-klubbar på andra redaktioner sällan törs ta i.
I första Gadden, som kom våren 1989, fanns en förtroendeomröstning om ledningen.
– På den tiden var det något oerhört kontroversiellt. Egentligen handlade omröstningen om Bo Strömstedt men för att dölja det skrev vi ”redaktionsledningen”, berättar Nina Bergström som då höll i Gadden.
I fjol avslöjade Gadden Olle Måbergs invecklade husaffärer. ”Bonniers betalade hustrun för familjens lyxvilla i Djursholm”, berättade Gadden på ettan.
– Innan dess hade Expressens redaktion sagt att det inte var något att skriva om. Efter vårt avslöjande gjorde Aftonbladet två helsidor på det, uppger Gaddens ansvarige utgivare Fredrik Nejman.
Varför är det så ovanligt att annars kritiska journalister så sällan granskar den egna ledningen i internbladen?
– Det är jobbigt att skriva kritiskt om folk man möter dagligen, svarar Fredrik Nejman. Att få Expressens journalister att skriva trevliga reportage i Gadden är inga problem. Men gäller det kritiska artiklar mot ledningen är det värre att hitta någon som är villig ta på sig uppdragen.
Staffan Thorsell klagar på sakfel i Gadden men tycker ändå att det är bra för Expressen att Gadden existerar.
– I de flesta texter finns en värme, en personlig närhet och en kärlek till Expressen och tidningslivet som gör att man ändå gillar Gadden mitt i allt det man kan reta sig på.
Hur är det på konkurrenten Aftonbladet då? Inte heller Vattubladet backar för att granska cheferna. Vattubladet har visserligen varit avsomnad i fyra år men nyligen kom ett nytt nummer.
Där avslöjas att ledningen för Aftonbladet har tillgång till exklusiv privat sjukvård. Detta samtidigt som ABs ledarsida kritiserat politiker för att ha skaffat sig förmåner när de är sjuka.
– 1994 när vi avslöjade ledningens optionsaffärer visades Vattubladet upp i Aktuellt. Det har aldrig hänt Gadden, myser Arne Höök, ordförande i Aftonbladets SJF-klubb.