Gå direkt till textinnehållet
Manifestation på Sergels torg i Stockholm efter terrorattacken i januari 2015.
Foto: Tor Johnsson

Tio år sedan Charlie Hebdo-attentatet – stödet för satir har ökat i Frankrike

Tioårsdagen efter terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo uppmärksammas stort i Frankrike idag.

President Emmanuel Macron och Paris borgmästare Anne Hidalgo kommer att delta i en minnesceremoni som börjar utanför tidningens tidigare redaktionslokaler på rue Nicolas Appert i centrala Paris.

Det var vid lunchtid den 7 januari 2015 som två islamistiska terrorister sköt sig in i satirtidningens lokaler och dödade stora delar av redaktionen. Bland de tolv mördade fanns de profilerade satirtecknarna ”Charb”, ”Cabu” och Georges Wolinski, flera kolumnister och poliser. Dådet väckte avsky och miljoner människor manifesterade världen över för yttrandefrihet och solidaritet under parollen #je suis Charlie. Attentatet ledde fram till nya antiterrorlagar och stärkt säkerhet på franska medier, men också förnyat ljus på debatten om yttrandefrihet.

– Det var en avskyvärd attack mot en tidning, mot yttrandefriheten och hela den demokratiska världen. Två bröder, jihadister, rättfärdigade sitt illdåd med att tidningen hade publicerat karikatyrer av profeten Muhammed. Med denna påstådda religiösa ”kränkning” som motiv valde de att med våld tysta dem som inte tyckte som de själva. Det är extremismens vidriga väg, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i en kommentar.

Vänstersatirtidningen som alltid slagit vilt åt olika håll och idag har 31 000 prenumeranter uppmärksammar själv årsdagen med ett specialnummer med titeln ”Increvable!” (ung: odödlig, oförstörbar, ostoppbar). I numret presenteras vinnaren i en karikatyrtävling som gått ut på att förolämpa valfri gud.

Charlie Hebdo skriver att en opinionsundersökning bland fransmännen visar att stödet för yttrandefriheten ökat sedan 2012. I juni 2024 instände 76 procent i påståendet ”Yttrandefriheten är en grundläggande rättighet, och friheten att karikera är en del av den”. År 2012 instämde endast 58 procent av fransmännen i påståendet.

Men fortfarande 2024 är en karikatyr av profeten Muhammed det farligaste du kan rita, menar satirtecknaren Tjeerd Royaards, en av eldsjälarna bakom Cartoon Movement, ett nätverk för att stötta satirtecknare, sprida kunskap om satirtecknares villkor och utsatthet och värna yttrandefriheten.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret