Gå direkt till textinnehållet

Tio journalister har fordringar på Metros tidningsbolag

Tidnings Aktiebolaget Metro har begärt sig självt i konkurs. Tio journalisterna har fordringar på bolaget.

Förra veckan lämnade Tidnings Aktiebolaget Metro in en ansökan till Stockholms tingsrätt om konkurs. Ansökan godkändes omgående. 

Tidnings Aktiebolaget Metro är ett av Metro Media Houses dotterbolag. De flesta av de 24 Metrojournalister som sades upp förra året var anställda i Tidnings Aktiebolaget Metro. Moderbolaget förklarades i konkurs av Stockholms tingsrätt redan föregående vecka.

– Att tidningsbolaget har gått i konkurs har betydelse för flera av våra medlemmar. I och med konkursen får de rätt till statlig lönegaranti igen, säger Journalistförbundets förbundsjurist Katarina Dahlskog.

Annons Annons

När rekonstruktionen inleddes förra året sades de 24 journalisterna upp i tre omgångar, med arbetsbefriad uppsägningstid. Några av dem hade så stora fordringar på bolaget för uppsägningslön och semesterersättning att de slog i taket för den statliga inkomstgarantin, som är på 186 000 kronor. När nu tidningsbolaget går i konkurs ”nollställs” räkneverket i inkomstgarantin, och de som har fordringar kan ansöka om ytterligare ersättning från den statliga inkomstgarantin hos konkursförvaltaren.

– Vi företräder tio medlemmar som har anspråk på uppsägningslön och semesterersättning, berättar Katarina Dahlskog.

Metros skuldberg har vuxit sedan slutet av 2018, då de slutade betala hyra för kontorslokalerna i Stockholm.

Varför har det dröjt så länge tills att bolaget begärt sig självt i konkurs, tror du?
– Jag vet inte. Det är svårt att förstå. De borde ha begärt Metro i konkurs för ett år sedan. Det är förstås inte bra med en konkurs men den här utdragna processen har lett till mer oro bland personalen, och ökade kostnader för skattebetalarna, säger Katarina Dahlskog.

Metro Media House och Tidnings Aktiebolaget Metro befann sig under rekonstruktion under hösten, fram till december då Svea Hovrätt stoppade rekonstruktionen på begäran av Skatteverket, som menade att Metro avvikit från rekonstruktionsplanen, som ritats upp av den kontroversielle ägaren Christen Ager-Hanssen.

Planen var att verksamheten skulle digitaliseras samtidigt som papperstidningen skulle ges ut en gång i veckan och bli hushållsdistribuerad. Den planen stöp inom kort, papperstidningen lades ned, journalisterna sades upp och sedan påstod Christen Ager-Hanssen att Metro skulle bli en debattsajt där debattörer skulle betala tusentals kronor för att få sina inlägg publicerade.

Den planen sjösattes aldrig, i stället började Metros sajt sakta att kollapsa – den slutade uppdateras under hösten, sedan försvann bilderna på sajten, och nu är sajten helt tom på innehåll.

Metros sajt den 24 februari 2020.

Sajterna Metro Mode och Metro Jobb uppdateras dock fortfarande. Den 9 december, tre dagar efter att Metros rekonstruktion stoppats av Svea Hovrätt, registrerade Christen Ager-Hanssen ett nytt bolag i Storbritannien, Addreax Solutions. I det bolaget placerade han Metro Mode, Metro Jobb och Studentkortet i Sverige AB.

Addreax är ett marknadsföringsföretag och en shoppingplattform som enligt bolagets hemsida kan bli ”nästa enhörning” och ”disruptiva innovation” och jämför sig med Facebook, Google, Spotify, Skype, Uber och Netflix. Christen Ager-Hanssen var fram till i fredags vd för Addreax då hans son, 28-årige Henrik Ager-Hanssen, tog över som vd.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler