Gå direkt till textinnehållet

Tuffa besked för frilansarna

Det är frilansjournalisterna som hittills har drabbats hårdast av Stampens kris. Semesterkassor har utraderats, startkapital för nya projekt har försvunnit och hoppet om att få tillbaka ens en del av pengarna håller på att försvinna. RÄTTAD.

När Stampen ansökte om rekonstruktion den 23 maj stoppades alla utbetalningar, bland annat fakturor från frilansar för utfört arbete. Den 20 juni genomförs ett borgenärssammanträde i Göteborgs tingsrätt där det avgörs om rekonstruktionen ska fortsätta. Om det blir fallet kommer rekonstruktören Christian Andersch att kontakta fordringsägarna för att försöka nå en ackordsuppgörelse, som kan bli klar först i höst. Frilansar som Journalisten talat med hoppas att de ska få tillbaka en del av sina pengar, men somligt tyder på att det kommer att bli en konkurs eftersom bankerna som har de största fordringarna har mer att vinna på det.

Thomaz Grehn, 60, hade tänkt använda de 170 000 kronor han fakturerat Göteborgs-Posten till att starta ett nytt företag. Han började jobba på GP 1988 och i vinboomens inledning 1996 började han hålla i tidningens vinsidor, som redaktör och skribent. Hösten 2014 tog han ett avgångsvederlag och slutade men fortsatte att skriva om vin på frilansbasis fram till december 2015.

– Jag uppmanades av tidningen att inte fakturera arvodet förrän sista avgångsvederlaget betalats ut. ”Vi betalar inte lön och arvode samtidigt”, sa de. Det var ju trams, tyckte jag eftersom de nu skulle betala till mitt företag med f-skatt. Men jag hade inget att sätta emot. Bara att lyda, berättar Thomaz Grehn.

Annons Annons

Det sista avgångsvederlaget betalades i april och i maj skickade han en faktura på alla vinrecensioner och reportage han skrivit sedan hösten 2014. 136 000 kronor plus moms, totalt 170 000. Förfallodagen satte han till 12 juni, 30 dagar efter att han skickat fakturan. Den 23 maj ansökte Stampen om rekonstruktion och fakturan stoppades.

– Tajmingen var urusel. Jag har haft ganska stora utgifter, främst i form av resor och hotell för att kunna göra jobben, så det handlar inte bara om att inte få betalt. Jag ligger ungefär 30 000 back på GP nu. Det här slår sönder min plan, de där 136 000 kronorna var tänkta som en grundplåt för fortsatt jobb i mitt företag. Det går inte nu, säger Thomaz Grehn.

– Samtidigt blir man ju förbannad när man tänker på dessa groteska utdelningar som gått till megalomaniska personer, som gjort en av de största missbedömningarna i svenskt näringslivs historia och drivit tidningen ner i avgrunden.

– Men jag vill vänta med att utmåla Peter Hjörne som en skurk. Han har nu chansen att själv välja sitt eftermäle. Vill han göra rätt för sig kan han stoppa handen i kavajfickan och plocka upp vad som krävs för att betala mina 170000 kronor och alla and­ra frilansars obetalda fakturor. Det borde vara spottstyver för en man som anser att utdelningarna i hundramiljonersklassen ”inte var exceptionellt stora”.

– Dessutom, i Uppdrag granskning var Peter Hjörne tydlig med att säga att ”avtal gäller”, när han fick frågan om Brunegårds utlösning av en option på 15 miljoner. Jag har uppfyllt min del av avtalet, nu är det Peter Hjörnes tur att uppfylla sin del.

Andra frilansar som Journalisten pratat med går miste om tiotusentals kronor, i förekommande fall över 100 000 kronor. Att beloppen är så stora beror dels på att de betalas på f-skatt, vilket innebär att sociala avgifter och skatter betalas av frilansens eget företag, dels på att många av de som har frilanskontrakt med Stampentidningar fakturerar sällan och på större belopp. Det kan alltså handla om betalning för flera jobb utspridda över många månader. Dessutom hade en del av fakturorna redan förfallit före den 23 maj, men ändå inte betalats. Även de försenade utbetalningarna har stoppats.

Agnes Arpi har en fordran på 56 000 kronor för jobb under flera månader 2016.

– GPs ledning har inte kommunicerat direkt med oss, det har inte kommit något mejl från chefredaktören Cecilia Krönlein eller ägaren Peter Hjörne där de beklagar situationen. Vi förväntas jobba som vanligt, eller ännu bättre. Det är anmärkningsvärt. Jag har jobbat för tidningen i sju år, varje vecka.

Har ingen haft kontakt med dig från GP?
– Redaktörerna har haft kontakt med mig för att jag ska få veta vad som gäller med fakturor och betalning. Budskapet i uttalanden och på bloggar är att det är ”business as usual” och att ”vi ska göra tidning som vanligt”.

Frilansjournalisten Hanna Rydén rapporterar återkommande för Göteborgs-Posten från Asien. När Journalisten får kontakt med henne via Skype befinner hon sig i Tokyo, för bland annat GPs räkning.

– Det kom som en chock. Man trodde inte att det var sant. Jag och Jonas Gratzer gjorde jobb i Nepal, ett år efter jordbävningen. Vi tog oss till en svårtillgänglig bergsby som drabbats hårt, för att vi ville ge GP ett extra bra reportage. Det blev ett bärande jobb och ingår nu i rekonstruktionen, säger Hanna Rydén.

I Indien hade hon med sig en indisk frilansfotograf för ett GP-jobb som tog tre dagar. De hade omkostnader för hotell och flyg, och nu får de inte betalt.

– Jag skämdes jättemycket när jag förklarade för henne vad som hänt. Hon kunde inte begripa det.

Det handlar om tiotusentals kronor som frusit inne.

– Det kanske inte låter som väldigt mycket pengar, men man har inte stora marginaler som frilans. Det här är inget jobb man blir rik på. Det är en käftsmäll, säger Hanna Rydén.

Vad tycker du om Stampens agerande?
– Jag har haft bra kontakt med GPs redaktörer. Det är inte deras fel och de har informerat mig bra. Men det sticker i ögonen att ägarna och tidigare ledningen tjänat så mycket pengar när det är vi som frilansar som drabbas av deras dåliga affärer.

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att Göteborgs tingsrätt skulle ta ställning till ackordsuppgörelsen den 20 juni. Det är borgenärssammanträdet som genomförs i tingsrätten det datumet.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler