Turkiska exiljournalisten: ”Känner mig inte längre helt trygg i Sverige”
Exiljournalisten Bülent Kenes är inte förvånad över att Erdogan pekade ut honom på pressträffen med Kristersson igår. Han litar i grunden på Sverige som rättsstat – men Natoprocessen skapar ändå oro.
Bülent Kenes satt och åt middag med sin fru och sin son när Turkiets president under pressträffen med Ulf Kristersson plötsligt namngav honom som en person som det är ”väldigt viktigt” att Sverige lämnar ut för att få grönt ljus till Nato.
– Jag har varit journalist i Turkiet under Erdogans styre och vet att han är kapabel till vad som helst, så det var inte så förvånande för mig att han nämnde mitt namn och kallade mig terrorist fast jag är journalist. Men min fru blev chockad och var mållös i flera minuter, säger Kenes.
– Men det är ett intressant utspel, som man kan förvänta sig av en despot.
Att utrikesminister Tobias Billström (M) nyligen kallade Turkiet för en demokrati är begripligt ur ljuset av Erdogans nyckelroll i Sveriges Natoansökan, menar Kenes.
– Men det här är fel sätt att förhandla med en despot. Han borde inte ha sagt så, och Ulf Kristersson borde inte ha åkt till Turkiet. Det var ett stort misstag.
Du har politisk asyl i Sverige. Känner du dig trygg i att inte bli utlämnad?
– Under normala omständigheter litar jag fullständigt på Sverige, det är en av de starkaste demokratierna och rättsstaterna. Men det är extraordinära förhållanden nu, landet ger upp sin neutralitet efter 200 år, Natoansökan är en stor sak. Så jag kan inte längre känna mig 100 procent trygg, vilket jag gjorde för sju månader sedan.