Gå direkt till textinnehållet
Foto: RSF

TV-fotograf dömd till tre års fängelse för ”extremism”

Högsta domstolen i Belarus fastställde i veckan straffet mot en av de 40 belarusiska journalister som sitter fängslade för att ha utövat sitt yrke.

Ales Martchanka dömdes i april till tre års fängelse för ”extremism”. Straffet har nu fastställts av landets högsta domstol, skriver internationella Reportrar utan gränser, RSF, på X. 

Martchanka arbetade som tv-fotograf på den oberoende satellitkanalen Belsat TV, som sänder från Polen. Han fängslades i Belarus i oktober förra året.

Som Journalisten rapporterat i en rad artiklar har hundratals belarusiska journalister gripits och flytt Belarus sedan de stora protesterna efter presidentvalet i augusti 2020 då diktatorn Aleksandr Lukasjenko behöll sin makt. Det belarusiska journalistförbundet BAJ har förklarats vara en ”extremistgrupp” av regimen, liksom den oberoende grävsajten Belarusian Investigative Center, en mängd medier har förbjudits och stängts ned.

RSF listar på sin sajt de 40 journalister som just nu sitter frihetsberövade i Belarus; var de arbetat, sedan när de sitter fängslade, vilka straff de dömts för. Ihar Losik, grundare av Telegramkanalen Belarus Golovnogo Mozga är den som suttit längst. Han frihetsberövades i juni 2020 och är dömd till 15 års fängelse för ”organisering av upplopp” och ”uppmaning till hat”.

Fler avsnitt
Fler videos