TV4-journalister rasar mot pengarna till SVT
— Regeringens extrapengar till SVT medför att deras utbud av underhållningsprogram kan komma att öka. För att konkurrera om tittarna måste TV 4 i så fall svara med mer underhållning. De tunga programmen riskerar att bli lidande.Det säger Björn Ivarsson, ordförande vid SJF-klubben på TV 4.
— Regeringens extrapengar till SVT medför att deras utbud av underhållningsprogram kan komma att öka. För att konkurrera om tittarna måste TV 4 i så fall svara med mer underhållning. De tunga programmen riskerar att bli lidande.
Det säger Björn Ivarsson, ordförande vid SJF-klubben på TV 4.
Många anställda på TV 4 har upprörts över regeringens beslut att ge SVT ytterligare 600 miljoner till år 2001. Extrabidraget är kulturministerns svar på Mariebergs stärkta ägarinflytande i TV4 efter affären med Alma Media. Pengarna kan ses som en motvikt till Bonniers ökade maktkoncentration på TV-området.
I ett brev kräver journalistklubben på TV4 stöd från SJFs ledning.
— SJF bör agera så att pengarna till SVT öronmärks för public serviceverksamhet och inte går till underhållning, menar Björn Ivarsson.
Underhållning än mer vapen
Han befarar att underhållning i annat fall blir ett ännu mer anlitat vapen i det eskalerande kriget om tittarna. Följden skulle kunna bli minskad produktion av samhällsprogram, nyheter och liknande vid TV 4.
— De 600 miljonerna ska satsas på att utveckla digital TV, säger Anita Johansson, chef för kulturdepartementets medieenhet. Dessutom ska Sveriges Television få 75 miljoner om året men de går till kvalificerade program och inte till underhållning.
Ivarsson kräver även att TV4 får tillbaka en del av sina inbetalade koncessionsavgifter i utbyte mot att pengarna öronmärks för public serviceprogram.
— Otänkbart, svarar Anita Johansson. I så fall måste det bli en lagändring först.
Som svar på brevet från journalistklubben vid TV4 säger Håkan Carlson, ordförande i SJF, att förbundet ska utforma en gemensam strategi tillsammans med klubben.
Många av de anställda på TV4 önskar nu arbetsro.
—De sista åren har det varit ägarförändringar, osäkerhet kring TV4s lokalstationer och mycket annat, framhåller Björn Ivarsson.
Nyckfulla politikerutspel
—Vi är i händerna på nyckfulla utspel från politikerna och ges aldrig en trygg arbetssituation, säger nyhetsankaret Lasse Bengtsson. Många tror att vi går runt och skär guld med täljkniv men vi har mycket pressade arbetsförhållanden.
Lasse Bengtsson menar att kulturministern aldrig ger TV4 en chans att bli en riktig kanal.
—Ulvskog vill att Sveriges Television ska ha monopol på kvalitetsprogram. Det stämmer inte med hennes världsbild att en kommersiell station ska tillåtas ha råd att göra även tunga samhällsprogram.