TV4-stämning vållar strid
På torsdag ska Journalistförbundets styrelse på nytt diskutera frågan om regissören Claes Erikssons stämning mot TV4. Men journalistklubben på TV4 är fortfarande mycket kritisk mot förbundets linje och kommer att “protestera skarpt” om det nu liggande förslaget till beslut går igenom.
På torsdag ska Journalistförbundets styrelse på nytt diskutera frågan om regissören Claes Erikssons stämning mot TV4. Men journalistklubben på TV4 är fortfarande mycket kritisk mot förbundets linje och kommer att “protestera skarpt” om det nu liggande förslaget till beslut går igenom.
Claes Eriksson lämnade den 26 februari, via advokatfirman Glimstedt, in en stämningsansökan mot TV4 till Stockholms tingsrätt. Där yrkar Eriksson att TV4 ska betala ett skadestånd på 250 000 kronor, för att ha brutit mot lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk, genom att göra reklamavbrott i hans film Hajen som visste för mycket.
Uppgiften om att Journalistförbundets upphovsrättsexpert Olle Wilöf varit delaktig i utformningen av de delar av stämningsansökan som gäller den rättsliga grunden för processen har väckt mycket starka känslor bland medlemmarna på TV4.
Uppgiften framkom vid ett medlemsmöte på TV4 förra tisdagen, dit förbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén och ombudsmannen Magnus Lindström kommit för att diskutera förbundets engagemang i processen.
Magnus Lindström fastslog på mötet att förbundet inte på något sätt driver processen:
– Vi står inte bakom någon stämningsansökan, det gör en enskild advokat. Vi har erbjudit advokaten att tillsammans med andra Klys-förbund hjälpa till med stämningsansökan, för att den inte ska få negativa effekter för den ideella rätten. Det är en väldig skillnad. Förbundsstyrelsen anser att det är nödvändigt för förbundet att noga bevaka alla rättsprocesser som riskerar att leda till inskränkningar i upphovsrätten.
– Genom att vara delaktiga i processen kan vi bidra till att den inte hamnar snett. Att stå utanför processen är ett mycket sämre alternativ. Om vi skulle göra det finns risken att det här barkar åt helvete, sade Agneta Lindblom Hulthén på mötet.
Hon tyckte att det var ett bra möte, trots kritiken förbundet möttes av:
– Mitt intryck är att de flesta förstår att frågan är komplicerad och har flera bottnar. Jag tror också att det står klart att Journalistförbundet aldrig kan acceptera att TV4 har andra villkor är de kommersiella kanaler som sänder från utlandet.
Efter mötet på TV4 har Journalistförbundets arbetsutskott på nytt diskuterat förbundets engagemang i processen och lagt fram ett förslag till förbundsstyrelsen som utgår från att förbundet ”vid behov” ska medverka vid en eventuell rättegång, ”framför allt genom juridisk rådgivning”. Den tidigare formuleringen om att stödet ska uppgå till ”högst 100 000 kronor” är nu struken. Istället står det: ”Om ekonomiskt bistånd blir aktuellt tas denna kostnad av upphovsrättsmedel”.
Men Cicci Renström Suurna, ordförande i journalistklubben på TV4, är fortfarande mycket kritisk:
– Ett beslut med den här lydelsen protesterar vi skarpt emot. Journalistförbundet borde inte göra ett dyft mer i denna process. Antingen ska förbundet stå helt konfliktneutralt i denna fråga eller välja vår sida.
Hon anser att det är ofrånkomligt att förbundets inblandning i processen kommer att få mediepolitiska effekter som på sikt kan drabba TV4s ekonomi, även om förbundet betonar att dess engagemang bara handlar om att värna den ideella upphovsrätten och att det ”inte har för avsikt att agera mediepolitiskt i frågan”. Därför kräver hon och TV4-klubben nu ett tydligt uttalande från styrelsen om att TV4 ska ha rätt att bryta program för reklam.
– Det är väldigt viktigt att förbundet gör den markeringen, eftersom hela den här processen kommer att användas som mediepolitiskt slagträ, vad förbundet än säger.