Gå direkt till textinnehållet

TV4s sparpaket slår mot riksbevakningen

TV4s 16 lokal TV-stationer ska utöka sina sändningstider – och får samtidigt kraftigt minskade resurser. Dessutom drar Nyheterna in sina reporter- och fotograftjänster utanför Stockholm, vilket ytterligare ökar kraven på de lokala stationerna.

TV4s 16 lokal TV-stationer ska utöka sina sändningstider – och får samtidigt kraftigt minskade resurser. Dessutom drar Nyheterna in sina reporter- och fotograftjänster utanför Stockholm, vilket ytterligare ökar kraven på de lokala stationerna.

En vecka efter TV4-ledningens besked om att företaget ska minska kostnaderna med 230 miljoner är osäkerheten fortfarande stor om hur sparpaketet kommer att slå mot de olika avdelningarna.

Allra störst är osäkerheten inom lokal-TV-enheten TV4 Sverige, där personalen ännu inte fått några som helst uppgifter om vad sparkraven innebär för deras organisation.

Annons Annons

– Vid informationen till personalen konstaterade Jan Scherman bara att TV4 Sverige får information i särskild ordning. Men vi har ännu inte fått någon, säger Eva Nilzon, på TV4 Sveriges journalistklubb.

Åsa Severed, VD för TV4 Sverige, förklarar varför:

– Vi är helt enkelt inte klara med hur vi ska göra än. Vi har idéer, men det är inget som är färdigt att kommunicera.

Facket har kallats till MBL-förhandling i morgon, onsdag, men innan den hållits vill Åsa Severed inte gå ut med någon information till personalen.

Sedan tidigare är det bestämt att TV4 Sverige kraftigt ska öka produktionen av lokalt material från årsskiftet, då nyhetssändningarna förlängs och det dessutom ska introduceras ett halvtimmeslångt nyhetsprogram klockan 9 på vardagsmorgnarna, som ska ersätta den tidigare huvudsändningen 18.05.

– Det visste vi ju skulle komma. Sedan har sparbetinget kommit ovanpå det, säger Åsa Severed.

Alla avdelningar inom TV4, även TV4 Sverige, har fått ett generellt sparkrav på fem procent – vilket i praktiken innebär mer, eftersom kostnads- och löneökningar också ska räknas in i det.

– Men jag kan faktiskt inte säga just nu hur stor totalbesparingen kommer att bli, säger Åsa Severed.

bryt

Eva Nilzon förstår inte hur den redan hårt pressade lokal-TV-organisationen över huvud taget ska kunna kapa kostnaderna ytterligare.

– Med tanke på det nya sändningsuppdraget finns det ingen reell möjlighet att spara mer. Ingen kan få den ekvationen att gå ihop.

Den utökade sändningstiden kommer att ställa hårda krav på framför allt de mindre redaktionerna.

– Det blir en grannlaga uppgift, minst sagt. Jag kan inte i dag säga hur det kommer att bli. Först måste vi få besked om hur sparbetinget ska fördelas, säger Lotta Edin, redaktionsansvarig på TV4 Halland.

På TV4 Öresund i Malmö konstaterar Anneli Evers, nyligen hitflyttad från TV4 Halland, att det är lätt att bli kluven inför situationen:

– Det ska bli jättekul att få mer sändningstid och möjlighet att jobba i nya former. Men ingen fattar hur det ska gå till. Hur kan man säga att man satsar på de lokala nyheterna om man samtidigt ska sparka folk?

Åsa Severed säger att hon förstår om personalen har svårt att få ihop ekvationen.

– Jag har respekt för den reaktionen. Det är ingen lätt uppgift.

bryt

När Journalisten besöker TV4 Öresund är redaktionen sysselsatt med de pågående America’s Cup-seglingarna, storbranden på Akzo Nobel och den kommande invigningen av Turning Torso. Morgonen är relativt lugn, men redaktören Jonas Engman konstaterar att det lär bli annorlunda efter nyår, då den nya tablån börjar gälla.

– Det blir ett helt nytt sätt att jobba. Det kräver att vi har kompetens att jobba i längre programform, det kräver säkert en annan studiomiljö och en hel del tekniska förändringar – och över huvud taget ett nytt sätt att tänka och lägga upp arbetet.

Han är väldigt positivt till förändringen.

– Jag tror att det är helt rätt. Det ska bli skitskoj att få göra ”redig TV”. Men det är klart att det samtidigt finns en oro, eftersom vi inte vet vad sparkraven kommer att innebära. Vi har ju redan gjort rätt mycket på kostnadssidan. De program vi gör i dag kan knappast produceras billigare än vad vi gör. Och en ny satsning medför ju alltid vissa kostnader.

bryt

Men de lokala stationerna ska inte bara producera mer lokalt material, med mindre resurser. Flera av dem får också ett utökat ansvar när det gäller att leverera riksmaterial till TV4s Nyheterna. Detta då aktualitetsavdelningen beslutat att de fyra tjänsterna som rikskorrespondenter i Malmö och Göteborg dras in.

– De tjänsterna är de första vi har identifierat i det här allmänna sparet, säger aktualitetschefen Kinna Bellander.

Varför just dessa?

– Med det sparbeting vi har måste vi se var vi kan spara utan att det påverkar oss i större utsträckning.

Även kontoret i Paris stängs till årsskiftet, vilket innebär att hela avdelningens verksamhet, frånsett New York-kontoret, kommer att vara baserad i TV4-huset i Stockholm.

Vilka effekter får det för TV4s bevakning?

– Vi kommer fortfarande att ha en oerhört omfattande bevakning i riket, även i Malmö och Göteborg. Det kommer bara att bli i andra former.

Men resursmässigt är det en ordentlig minskning utanför Stockholm. Det måste väl märkas på något sätt?

– Vi kommer inte att kunna täcka sju dagar i veckan, så det är klart att det vi har i dag är bättre. Men via våra 16 lokal TV-stationer har vi ändå en stark bevakning, säger Kinna Bellander.

bryt

Ted Lundgren, reporter för Nyheterna, har arbetat med Göteborg som bas ända sedan TV4 startades. Han håller inte med Kinna Bellander:

– När det här genomförs kommer Nyheterna bara att ha en reporter utanför tullarna och det är i New York. Det finns inget positivt i det. TV4 blir bara fattigare om Nyheterna avlövas på det här sättet. Och det är synd om effekten blir att förtroendet för kanalen minskar.

Han tror att det är omöjligt för lokal- TV-stationerna att kunna leverera material till Nyheterna på det sätt som Kinna Bellander förutsätter

– Jag vet ju hur de sliter redan i dag. Det får vara om de har något färdigt material som kan funka för Nyheterna. Men det som går förlorat är ju att ha någon som är helt inriktad på nyhetsarbete ur riksperspektiv.

bryt

Även Calle Magnell, riksreporter i Malmö, har varit med sedan TV4 startades. Han har sett hur prioriteringen av riksmaterialet gått upp och ner, bland annat beroende på det politiska klimatet, med krav på stark representation i hela riket.

– När kanalen började var ju målsättningen väldigt tydlig: att vi inte skulle vara så Stockholmsfixerade. Nu är det ett annat läge.

Han är övertygad om att Nyheternas bemanning i olika delar av Sverige varit oerhört viktig för TV4s trovärdighet.

– Under de här 15 åren har vi inte missat några stora händelser. Sådana här redaktioner är väldigt effektiva. Det handlar i princip om bemanning dygnet runt, sju dagar i veckan. Det går förlorat nu.

Precis som Ted Lundgren i Göteborg räknar Calle Magnell med att han producerar 15-20 inslag i månaden.

– Totalt tror jag att vi i Malmö kostar tre miljoner om året. Men då får TV4 väldigt mycket för pengarna. Jag kan inte se hur man skulle kunna göra det här mer kostnadseffektivt.

bryt

Att TV4 Öresund ska kunna ta över uppdraget ser han som osannolikt.

– Man kan inte begära att de ska göra det också. Vi jobbar på olika sätt, med olika format. Det de ska göra nu lokalt är mer korta lokala nyheter. Då finns inget utrymme för exempelvis längre reportage ur riksperspektiv. I så fall får de väl flyga ner folk från Stockholm. Det verkar vara ett rätt omständligt sätt att spara pengar på.

Jonas Engman, redaktör för TV4 Öresund konstaterar att stationen redan i dag levererar en hel del material till Nyheterna.

– Men om vi ska göra mer måste det bli på våra premisser. Vi kommer inte att kunna jobba på det sätt som Calle och de andra gör, där de har ett renodlat riksperspektiv. Det går inte bara att säga att vi ska leverera mer. Det måste finnas en tanke om hur också.

Calle Magnell berättar om hur både han och TV4 Öresund dagen före gjort inslag från America’s Cup-seglingarna i Malmö.

– Det är ju inte samma story om man gör den för en lokal publik, som följt rapporteringen om evenemanget, och om man ska göra den för en rikspublik, som måste få bakgrunden. Man kan inte bara kopiera inslagen.

Varför tror du att just riksreportertjänsterna försvinner?

– Det framstår väl som en enkel besparing. Med ett yxhugg sparar man några miljoner. Motsvarande besparing i Stockholm är säkert känsligare.

För egen del vet Calle Magnell inte vad som nu ska hända – om han kan jobba kvar i någon form, lokalt eller som stringer, eller om det kan bli tal om en flytt till Stockholm.

– Vi får väl förhandla om det. Det enda jag vet är att jag är väldigt stolt över att under så lång tid varit en del av Sveriges proffsigaste nyhetsredaktion. Jag tror att vi har gjort ett viktigt jobb.

Blir TV4s bevakning av hela Sverige sämre nu?

– Det är klart att det kommer att finnas en bevakning. Men jag är rädd för att den blir satt på undantag och att man kommer att glömma att skildra stora delar av Sverige. Allt går inte att göra utifrån ett Stockholmsperspektiv.

– Och de där 20 jobben i månaden som vi gör måste ju lämna ett hål efter sig på något sätt.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret