UG-program identifierade transperson
Uppdrag gransknings program Tranståget och flickorna gjorde det möjligt att identifiera en person, genom att personens mamma medverkade helt öppet i programmet. Enligt Granskningsnämnden bröt programmet mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.
Programmet handlade om att hundratals unga människor får irreversibel könskorrigerande behandling inom den svenska vården och anmäldes till Granskningsnämnden av flera personer, bland annat av person B, som gick att identifiera.
Anmälarna menade bland annat att person A, som också är mamma till B, riktade väldigt mycket kritik mot B. Den bild som A målade upp var falsk och kränkande menar anmälarna. Bland annat beskrevs B som psykiskt sjuk flicka.
SVT svarar i sitt yttrande att programmet bygger på en unik granskning av ett nytt växande fenomen som vården i flera länder brottas med.
Flera föräldrar till minderåriga med upplevd könsdysfori medverkade anonymt i programmet och A medverkade öppet men utan efternamn, skriver SVT.
A:s barn B, som tilldelades könet flicka vid födseln, är myndig och lever öppet som transman. Det framgår också i programmet att B har en annan uppfattning än A, skriver de.
Samtidigt skriver SVT att de beklagar att B i efterhand har upplevt moderns medverkan som kränkande.
”Med den kunskap redaktionen har fått sedan reportaget sänts, om hur B har uppfattat sin mammas omnämnande av honom som kvinnligt pronomen, hade reportaget antagligen sett annorlunda ut”, skriver de.
SVTs menar att en vidare krets än den som redan kände till förhållandena inte kunde identifiera B.
I beslutet konstaterar Granskningsnämnden att B kunde identifieras i programmet genom att det framgick att A, som medverkade helt öppet, var mamma till B.
Vidare innebar de uppgifter som framkom om B:s kontakt med den könsbekräftande vården ett intrång i B:s personliga integritet som inte hade ett tillräckligt stort allmänt intresse.
Programmet strider därför mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.