Uppdrag granskning friades av oenig Granskningsnämnd
Uppdrag gransknings avslöjande om valstugerasismen friades på alla punkter av Granskningsnämnden för radio och TV. Men nämnden var inte enig: moderate riksdagsledamoten Mikael Odenberg ville fälla programmet för att det stred mot kravet på opartiskhet.
Uppdrag gransknings avslöjande om valstugerasismen friades på alla punkter av Granskningsnämnden för radio och TV. Men nämnden var inte enig: moderate riksdagsledamoten Mikael Odenberg ville fälla programmet för att det stred mot kravet på opartiskhet.
Totalt hade 92 anmälningar inkommit till Granskningsnämnden angående Uppdrag gransknings valstugereportage. Anmälningarna handlade om allt från arbetsmetoden med dold kamera, till intrång i privatlivet och ensidighet och partiskhet.
Nämnden behandlade ärendet vid ett extrainsatt möte förra måndagen. Beslutet offentliggjordes på torsdagsförmiddagen och var friande på alla punkter. I ett pressmeddelande skriver nämnden:
“Granskningsnämnden fann att ett program som undersöker huruvida de förtroendevaldas budskap överensstämmer med respektive partiprogram ligger väl i linje med SVT:s granskningsskyldighet. Att Uppdrag granskning ställde de lokala politikerna inför en fiktivt främlingsfientlig person innebar inte att programmet stred mot kravet på opartiskhet. Inte heller det faktum att mötet spelades in eller metoden att filma med dold kamera stred mot någon bestämmelse. Nämnden fann vidare att Uppdrag gransknings fokusering på Socialdemokraterna och Moderaterna inte i sig medförde att kravet på opartiskhet åsidosattes. Däremot kunde det enligt nämnden diskuteras om fokuseringen på Moderaterna i form av upprepade uppspelningar av moderata politikers uttalanden varvade med partiets reklamfilm var förenligt med kravet på opartiskhet. Nämnden fann dock vid en samlad bedömning att inte heller programmets upplägg stred mot kravet på opartiskhet.”
Bakom beslutet står följande ledamöter: justitierådet Johan Munck, Filminstiutets förre VD Ingrid Edström, avtalssekreterare Ella Niia, förre chefredaktören Sören Thunell, regeringsrådet Göran Schäder och medieprofessorn Bo Reimer.
Nämndens moderate riksdagsledamot Mikael Odenborg har dock avgivit en skiljaktig mening. Han håller med om att programmet inte kan fällas för intrång i privatlivet, men anser att det borde fällts för partiskhet, på grund av det enligt honom “skeva urvalet av valstugor, den påtagliga fokuseringen på ett av de politiska partierna samt reporterns spekulativa uttalanden.”
I debatten har kritik framförts mot att företrädare för de granskade partierna skulle delta i granskningen av dem, men Odenberg anser inte att det fanns risk för någon jävssituation.
– Granskningsnämndens myndighetsutövning har aldrig följt några partipolitiska linjer. Så har heller inte skett denna gång, skriver Odenberg i ett mejl till Journalisten.