Gå direkt till textinnehållet
Paulina Holm, styrelseordförande i Marieberg Media.

Uppgifter: Bonnier News överväger att lägga ned Marieberg Media

Det pågår en diskussion i Bonnier News ledning om att lägga ned det interna bemanningsföretaget Marieberg Media. Kundföretagen är missnöjda med leveransen, efter att Marieberg Media börjat följa Lagen om anställningsskydd. Det uppger källor för Journalisten. ”Det pågår en strategisk översyn”, säger Paulina Holm, styrelseordförande i Marieberg Media.

Källor uppger för Journalisten att efter att Bonnier News Local slutat anlita Marieberg Media överväger nu Bonnier News att decimera Marieberg Media i Stockholm, alternativt helt lägga ned verksamheten.

– Kundföretagen kan plötsligt inte anlita de journalister de vill ha. En av de viktigaste fördelarna de såg med att ha ett internt bemanningsföretag har i princip utraderats under våren, säger en person med insyn i Marieberg Medias verksamhet.

Som Journalisten rapporterade förra veckan har Expressen vid flera tillfällen den senaste tiden rundat Bonnier News interna bemanningsföretag Marieberg Media och anställt vikarier direkt i tidningsbolaget.

Annons Annons

– Ibland kan inte Marieberg Media tillhandahålla de vikarier och kompetenser som vi är ute efter och då har vi fått anställa dem hos oss i stället. […] Vi kan inte längre jobba med Marieberg Media på samma sätt som tidigare, sade Expressens chefredaktör Klas Granström till Journalisten den 4 september.

Det faktum att Expressen för första gången på många år har kunnat anställa sina egna vikarier är ett tecken på att Marieberg Media, som sedan en tid inte längre har någon verksamhetschef utan sorterar under Bonniers rekryteringsteam, kan vara på väg ut.

Marieberg Medias styrelseordförande Paulina Holm bekräftar för Journalisten att de ser över verksamheten:

– Det pågår en strategisk översyn av Marieberg Media. Marieberg har under den senaste tiden haft en nedåtgående ekonomi och vi har även fått nya förutsättningar i och med att Bonnier News Local inte längre använder sig av Marieberg. Redaktionerna har alltid varit fria att anlita vikarier på egen hand vilket har hänt. I nuläget har jag inga kommentarer kring varsel eller nedläggning, säger Paulina Holm.

En annan faktor som förekommit i de interna diskussionerna är att det är dyrt för tidningarna att anlita Marieberg Media. Snittlönen för journalisterna på Marieberg Media var 36 000 kronor 2023, medan den var mellan 50 000 och 55 000 kronor på Expressen, Dagens Nyheter och Dagens Industri. Trots det är kostnaden för att hyra en bemanningsanställd större än för att anställa en vikarie, enligt uppgifter som Journalisten har tagit del av.

– Men det här handlar om koncernpolitik, inte ekonomi. Eftersom Marieberg Media ägs av Bonnier News stannar pengarna i koncernen. Hade Marieberg Media legat utanför koncernen hade vi slutat hyra in bemanningsanställda för länge sedan, säger en källa.

Det stora problemet är inte ekonomin, utan leveransen, och det är huvudskälet till att det nu pågår nedläggningsdiskussioner, enligt källorna.

Tidigare har Expressen kunnat peka på vilken journalist de vill ha, och så har journalisten fått en anställning på Marieberg Media och hyrts ut till Expressen. Så funkar det inte längre. Kundföretagen kan sedan i våras inte välja och vraka utan erbjuds bara att hyra in personer som redan är anställda på Marieberg Media.

Orsaken är att Marieberg Media har börjat följa lagen.

Journalisten har fått kännedom om ett flertal förhandlingsframställningar med skadeståndskrav som journalistklubben på Marieberg Media riktat mot arbetsgivaren under våren. Några av dem har handlat om brott mot företrädesrätten i Lagen om anställningsskydd. Anställd personal har inte erbjudits lediga uppdrag som i stället gått till personer som nyanställts på direkt uppmaning från kundföretagen.

Journalistens källor uppger att Marieberg Media på så sätt systematiskt ska ha frångått företrädesrätten för att serva kundföretagen med exakt de journalister som kundföretagen velat ha.

– Det är detta system som har varit attraktivt för Expressen och DN: att hela tiden kunna välja sin personal. Men det strider förstås mot anställningstryggheten.

Att journalistklubben drivit ärendena om brott mot företrädesrätten har lett till att Marieberg Media ändrat sina rutiner och börjat följa lagen. Det har i sin tur lett till att Expressen börjat anställa egna vikarier, vilket fått Bonnier News ledning att överväga en nedläggning av Marieberg Media.

Marieberg Medias styrelseordförande Paulina Holm bekräftar att journalistklubbens förhandlingsframställningar lett till att Marieberg Media har ändrat sina rutiner rörande företräde till uppdrag:

– Ja, det stämmer.

Har Marieberg Media betalat ut skadestånd eller kompensation på grund av brott mot företrädesrätten?

– I några fall har vi inte följt företrädesrätten på grund av bristande rutiner och därför betalat skadestånd på grund av brott mot företrädesrätten. I samband med det har vi förbättrat våra rutiner framåt, säger Paulina Holm.

Journalistklubben på Marieberg Media uppger att de inte känner till några planer på nedskärningar:

– Vi har inte fått någon information om ett eventuellt varsel och jag har därför svårt att uttala mig om det, säger Neime Chenon Cederblom som sitter i styrelsen i journalistklubben på Marieberg Media.

De förhandlingar om brott mot företrädesrätten som ska ha föranlett diskussionerna i Bonnier News är inte heller något klubben uttalar sig om:

– Det jag kan säga är att vi alltid jobbar för våra medlemmars rättigheter, säger Neime Chenon Cederblom.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos