Uppmanar svenska åklagare att ta sitt ansvar för Dawit Isaak
Idag är det på dagen 20 år sedan den svenska journalisten Dawit Isaak greps i Eritrea. Reportrar utan gränser (RSF) lämnar nu in en begäran om överprövning av ett tidigare åklagarbeslut att avstå förundersökning av folkrättsbrott i fallet.
RSF uppmanar den svenska Åklagarmyndigheten att ta sitt internationella ansvar och inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall, skriver de i ett pressmeddelande.
Redan för fem år sedan slog den tidigare riksåklagaren Anders Perklev fast att det finns skäl att misstänka brott mot mänskligheten i Dawit Isaaks fall. Han har även sagt att brottet kan utredas av svensk polis.
Men någon utredning har inte inletts, för att inte störa utrikesdepartementets arbete.
Som Journalisten har berättat tidigare lämnade RSF in en ny brottsanmälan i oktober 2020, som bland annat undertecknats av tolv internationella människorättsjurister.
– Dawit Isaak, hans familj och hans kollegor borde ha fått rättvisa för länge sedan. Det har gått 20 år och det är hög tid att svenska åklagare inleder en förundersökning. Det borde inte finnas något annat alternativ än att uppfylla sina internationella förpliktelser, inte för någon stat och särskilt inte för ett demokratiskt land som Sverige, säger mottagaren av Nobels fredspris 2003, den iranska människorättsjuristen Shirin Ebadi, som skrivit under anmälan, i en kommentar.
”I och med att både kammaråklagare Karolina Wieslander och överåklagare Lennart Guné valt att inte inleda en förundersökning ber vi idag riksåklagare Petra Lundh att ta sig an saken. Överåklagaren gav ingen motivering, men kammaråklagaren menade bland annat att Eritrea inte skulle samarbeta, vilket skulle försvåra utredningen”, fortsätter RSF.
Rättegången mot den 60-årige iranske medborgaren i Stockholm, som står åtalad för delaktighet i massavrättningar i Iran på 1980-talet, visar att Sverige och svenska åklagare kan ta internationellt ansvar, om de vill, anser RSF vidare.
– I ljuset av de rättsprocesser där svenska åklagare tar internationellt ansvar blir de beslut som hittills fattats i Dawit Isaaks fall obegripliga. Till exempel att de brott som vi anser ska prövas inte går att utreda i Sverige, för att Eritrea ändå inte skulle samarbeta. Åklagarna ignorerar inte bara vad tidigare riksåklagare Perklev redan slagit fast, utan tycks agera helt irrationellt, med tanke på att en av dem är samma åklagare som lett utredningen i fallet med den iranska medborgaren. Där Iran inte samarbetar, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.
Förutom Shirin Ebadi står även bland andra den förra domaren i Internationella brottmålsdomstolen och FNs högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, och Kanadas förre justitieminister, Irwin Cotler, bakom anmälan, liksom de svenska juristerna Jesús Alcalá och Percy Bratt.
Tillsammans med de kollegor som greps samma dag i Eritrea är Dawit Isaak den journalist som suttit längst i fängelse i världen.
Eritrea rankas sist, på plats 180 av 180 i RSF:s pressfrihetsindex. Sverige rankas på plats 3.
I en intervju med P1 morgon på torsdagen säger Dawits dotter Betlehem Isaak att hon fortfarande tror att hennes pappa lever.
Hon är också mer hoppfull nu att Dawit Isaac kan släppas fri.
”Ja, om man tar till stater och personer som Eritrea lyssnar på”, säger hon men vill inte nämna namn på länder eller personer, hon uppger att UD vet vilka det handlar om.