Gå direkt till textinnehållet

Upprop för Johan och Martin

Företrädare för bland andra TCO, Tidningsutgivarna, Journalistförbundet och Sveriges Tidskrifter gör nu ett gemensamt upprop till stöd för Martin Schibbye och Johan Persson - med udden riktad mot den svenska regeringen.

"Vi kräver att regeringen agerar kraftfullt och tydligt i sina relationer med Etiopien och visar att Sverige inte accepterar att pressfriheten stryps genom grundlösa terroristanklagelser mot journalister. Målet för regeringens insats i detta läge kan bara vara ett: Martin och Johan ska släppas fria och återförenas med sina familjer så snart som möjligt."

Det skriver företrädare för TCO, Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Reportrar utan gränser, Svenska Fotografers Förbund och Pressfotografernas klubb nu i ett gemensamt upprop, dagen efter att det stått klart att domen inte kommer att överklagas.

I uppropet skriver organisationsföreträdarna vidare: "Det är ett nederlag för pressfriheten att två svenska journalister döms på så lösa åtalsgrunder. De har erkänt och dömts för inresan. De har däremot inte ägnat sig åt terrorverksamhet, det handlar om vedertagna journalistiska arbetsmetoder."

Johan Persson och Martin Schibbye dömdes förra månaden till elva års fängelse i Etiopien för illegal inresa och medverkan till terrorbrott.

Företrädarna uppmanar fler att skriva på uppropet, på antingen TUs hemsida här, eller på Journalistförbundets hemsida här.

Fler avsnitt