Gå direkt till textinnehållet
Louise Epstein.
Foto: Tor Johnsson

Upprop på SR mot nedskärningen på research

Hittills har 155 SR-medarbetare undertecknat ett upprop rörande sparpaketet på public service-företagens gemensamma researchavdelning och bibliotek. ”Journalistiken kommer att bli sämre”, säger initiativtagaren Louise Epstein.

Förra veckan fick medarbetarna på SVT, SR och UR veta att det gemensamma bolaget Sveriges Radio Förvaltning (SRF) ska spara 16 miljoner kronor, ett tjugotal är varslade om uppsägning, telefonväxeln ska bemannas enbart under kontorstid och den gemensamma researchavdelningen och biblioteket ska läggas ned. Det är framför allt nedskärningen på researchen och biblioteket som väckt starka reaktioner bland journalisterna på public service-bolagen.

På Sverige Radio har 155 medarbetare undertecknat ett upprop i syfte att om inte stoppa planerna, se till att SR bygger upp en egen researchavdelning och ett bibliotek.

– Journalistiken kommer att bli sämre utan en researchavdelning och ett bibliotek. Förra gången SRF skulle göra besparingar på biblioteket fick vi veta det i god tid och kunde reagera. Nu fick vi veta det efter att beslutet är fattat. Det är upprörande, säger initiativtagaren Louise Epstein, programledare för bland annat I hjärnan på Louise Epstein och Förmiddag i P1.

Annons Annons

I uppropet uppmanas SR att anställa medarbetare som blir av med sina jobb på SRF.

Här är hela uppropet:

Det är med stor sorg och djup oro som vi har tagit del av informationen om SRFs förändrade uppdrag. 

Vi är medvetna om att förändringarna inte sker på Sveriges Radios initiativ och att beslut är fattat.  

Som ett underlag till Sveriges Radios arbete med att ”ta fram en egen lösning som tryggar våra behov” vill vi berätta varför researchavdelningen och biblioteket är centrala i sändningstillståndets krav på saklighet och opartiskhet. 

  • Tillgång till ett rikt utbud av tidskrifter och tidningar för olika perspektiv på aktuella frågor.   Det kommer bli mycket dyrare om alla redaktioner ska ha egna prenumerationer. Journalistiken kommer bli sämre om medarbetarna i programverksamheten i fortsättningen bara kommer att kunna läsa rubriker. 
  • Förmåga att göra research även till ansvarskrävande intervjuer på ett djupgående sätt som enskilda redaktioner inte hinner med. 
  • Hitta fakta som inte finns tillgänglig vare sig på NE.se eller på Wikipedia 
  • Tillgång till ett helt unikt källmaterial. Exempel. Om det ska göras ett program om befolkningsutvecklingen i Sverige så finns “Kris i befolkningsfrågan” av Alva och Gunnar Myrdal tillgänglig i biblioteket.
  • Skönlitterära böcker av mer eller mindre alla nobelpristagare vilket har gjort det möjligt att läsa ur deras verk redan i anslutning till tillkännagivandet. 
  • Specialiserad sökhjälp i radioarkivet
  • En unik bibliotekssamling som är katalogiserad och helt anpassad efter programbolagens behov (och därför skiljer sig från exempelvis det vi hittar på närmsta folkbibliotek!)
  • Bibliotekarier som strukturerar ny sakprosa och skönlitteratur för att lyfta fram aktuella teman och skribenter, vilket ger en snabb överblick och idéer till nya namn för medverkande i program och poddar.

Vi vill också betona att kompetensen på SRF research är helt unik med förhoppning om att Sveriges Radio ska fatta beslutet att anställa åtminstone en del av medarbetarna.

Fler avsnitt