Uppropet mot nazisterna Sydsvenskans artiklar signerade
När Sydsvenskan publicerade namn och bilder på skånska nazister i förra veckan tvekade inte reportrarna att stå med sina namn i tidningen.När Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet publicerade sin granskning i tisdags valde tidningarna att publicera artiklarna osignerade.
När Sydsvenskan publicerade namn och bilder på skånska nazister i förra veckan tvekade inte reportrarna att stå med sina namn i tidningen.
När Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet publicerade sin granskning i tisdags valde tidningarna att publicera artiklarna osignerade.
Staffan Thorsell, chefredaktör på Expressen, säger att beslutet att låta artiklarna vara osignerade fattades av chefredaktörerna och reportrarna i samförstånd.
– En anledning till att vi publicerade materialet var att poliser, journalister och andra känt sig utsatta och blivit utsatta för hot och attentat. Vi var oroliga för våra medarbetare och därför valde vi den här lösningen.
Joakim Berglund arbetade tillsammans med Joakim Palmkvist och Karin Johansson med artikelserien om den skånska nazismen i Sydsvenskan. Joakim Berglund tvekade inte att sätta ut sin byline i tidningen.
– Det var självklart. Vågar man inte ha byline så ska man inte heller ta in materialet. Vi pratade om det före publiceringen men det var aldrig något snack om att ha osignerade artiklar.
Hans Månson, chefredaktör på Sydsvenskan, säger att han är omåttligt stolt över det arbete reportrarna gjort och över att de valt att stå med sina namn i tidningen.
– Varje gång en reporter avstår från byline vinner de som hotar i lönndom en delseger.
På Sydsvenskan har beslutet att lyfta fram den skånska nazismen i ljuset vuxit fram under hösten.
– Sydsvenskan står för demokrati. Vi tyckte att det var dags att visa vilka det är som aktivt är emot det demokratiska systemet och som i skydd av mörkret ägnar sig åt att hota andra människor. Problem upphör inte bara för att man tiger om dem.
Hans Månson är rädd för att medierna kan råka ut för trovärdighetspro-blem hos allmänheten om de väljer att inte publicera sånt som folk ändå vet händer i samhället.
– Det blir till slut ett allvarligt förtroendegap.
Sydsvenskan hängde ut 14 skånska nazister till allmänt beskådande. Oavsett om de var straffade för något brott eller ej.
– Vi ville finna dem som leder och driver den nazistiska rörelsen i Skåne och som därmed motverkar demokratin. Om de var straffade eller ej var inget avgörande för oss.
Sydsvenskans artikelserie har publicerats under fyra dagar. Läsarreaktionerna har inte låtit vänta på sig. På Hans Månsons skrivbord står ett fång gula rosor från en anonym läsare. De flesta har varit positiva till serien. Hans Månson säger att han inte varit med om så mycket reaktioner från läsarna sedan det skrevs om noshörningsungen Nelson i Kolmårdens djurpark.
– Det är roligt att människor reagerar på en så seriös serie som den här.
Tidningen har hittills fått ett hotbrev efter artikelserien. Hotet har polisanmälts.
Den planerade artikelserien i Sydsvenskan är nu avslutad.
– Men naturligtvis kommer vi att fortsätta granska den här gruppens verksamhet.
Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet har arbetat med sin gemensamma kartläggning av nazisterna och mc-gängen under flera månader.
Från början var det meningen att också Sydsvenskan och Göteborgs-Posten skulle ingå i samarbetet.
– Vi valde av olika skäl att göra en artikelserie som vände sig till vår publik i Skåne, säger Hans Månson.
Peter Hjörne, chefredaktör på Göteborgs-Posten, säger att GP hellre går sin egen väg.
Tidningen har tidigare kartlagt naziströrelsen och planerar fler artiklar i ämnet.
– Vi tycker att det är väldigt viktigt med mångfald och att medierna bidrar med material utifrån egna utgångspunkter. Dessutom tycker jag att det ur utgivarsynpunkt är viktigt att ha full kontroll över varenda namnpublicering.