Gå direkt till textinnehållet

Ur nyhetsfloden

Under den här vinjetten kommer vi då och då att spegla aktuella mediehändelser. De första artiklarna handlar om inflytandet från USA i svenska utrikesnyheter.

Under den här vinjetten kommer vi då och då att spegla aktuella mediehändelser. De första artiklarna handlar om inflytandet från USA i svenska utrikesnyheter.

Måste Bobbitts sak vara vår?

En marinkårssoldat får sin penis avskuren.

En barnflicka åtalas för mord.

Annons Annons

Båda nyheterna kom från USA och fick enormt utrymme i svenska medier.

—Vi har blivit som en delstat till USA. Jag förstår inte varför det som är en förstanyhet i USA måste vara en förstanyhet i Sverige, säger Kjell Albin Abrahamson, utrikesreporter på Studio Ett.

När ett tungt nyhetsprogram viker en tredjedel av sändningen åt en enstaka händelse, då inser man att det rör sig om något stort.

Den var vad Aktuellt gjorde den 10 november då tio minuter ägnades åt ett och samma ämne.

Vilken var då nyheten? En morddömd barnflicka i USA hade chans att få lägre straff.

Så här rapporterade Aktuellt i sin 21-sändning där man toppade med senaste nytt om barnflickan Louise Woodward:

1/ Löp. Jarl Alfredius: Livstidsdomen för mord kan omvandlas till dråp. Domarens utslag väntas när som helst. (20 sekunder)

2/ Direkt från Washington med Sven Strömberg. (1 min 30 s)

3/Direkt från en pub i Woodwards engelska hemstad med reportern Bengt Norborg. (1 min 30 s).

4/ Inslag med bakgrund om fallet. (1 min)

5/ Jarl Alfredius: Vi väntar fortfarande på domen. (30 sek)

6/ Inslag av Bengt Norborg. Lokalbefolkningen slår fast att barnflickan är oskyldig. (1 min 30 sek)

7/ Intervju med svensk expert på processrätt. Hur kommer det sig att domaren kan ändra på juryns utslag? Kan det döda barnets föräldrar få skadestånd? (3 min)

8/ Jarl Alfredius berättar vid ytterligare tre tillfällen under sändningen att domen ännu inte kommit. (55 sek).

Under sändningen gavs plats även åt andra utrikesnyheter, exempelvis att FNs säkerhetsråd diskuterat Iraks beslut att stoppa FNs spaningsflyg (telegram, 1 min 28 sek).

Redaktör för sändningen var Sven Vrang.

—Dels fanns en svensk anknytning i och med att barnflickan förmedlats till familjen via ett svenskt företag. Dels hade vi i flera tidigare sändningar berättat om fallet och jag kände att vi var tvungna att gå i mål med det hela.

—Dessutom ville jag debattera det amerikanska rättssystemet och hur det kommer sig att en domare kan ändra juryns beslut.

Även Dagens Nyheter drog på stort. Vissa dagar toppade au-pairflickan utlandsrapporteringen. Kinas presidentbesök i USA och presidentvalet i Irland fick de dagarna sämre placering och utrymme.

—Många svenskar arbetar som au-pair i USA och det fanns kopplingar till ett svenskt företag, motiverar Inger Jägerhorn, utrikeschef på DN.

—Dessutom hade vi skrivit mycket om rättegången mot O J Simson som friades trots indicier. Ger man det ena rättsfallet stor uppmärksamhet motiverar det att man skriver mycket även i ett sånt här fall.

Ser du någon risk att känsloladdade nyheter kan få oproportionerligt stort utrymme?

—Det finns tillräckligt med hard news i utlandsrapporteringen. Det handlar ofta om det politiska spelet och om de höga gubbar som bestämmer. Det ger balans om man ibland går in och rapporterar om ett enskilt fall.

TT rapporterade ganska sparsamt om Woodward-fallet.

—Vi tyckte inte att det var så intressant, säger Åke Wiberg, nyhetschef vid utrikesdesken på TT. Men det är lätt att låta sig påverkas av den amerikanska nyhetsvärderingen.

—Det de kör ut som utlandsnyheter från USA är i själva verket ofta amerikanska inrikesnyheter. Tar sen svensk TV upp det har det skapats ett intresse som gör att man måste rapportera.

Louise Woodward och O J Simpson är ett par av flera rättsfall som gått i direktsändning i amerikansk TV och återgivits med råge i svenska medier.

Turerna kring O J Simpson har beskrivits av TT i 83 telegram.

Ett annat fall är amerikanen John Bobbitt som fick sin penis avskuren av hustrun. Expressens arkiv har 38 artiklar där Bobbitt omnämns. Även TT har intresserat sig för Bobbitt och skickat ut telegram med rubriker som:

“Bobbitt i faderskapsmål”.

“John Bobbitt i fängelse för misshandel”.

Och till sist, för att stilla allas vetgirighet:

“John Bobbitt visar allt i porrfilm”.

“Ju rikare land desto större nyhetsvärde”

—USA-fixeringen bland svenska journalister har blivit allt värre. Man tror att vi måste följa allt viktigt och oviktigt som händer i USA, säger utrikesreportern Kjell Albin Abrahamson.

Nyligen hemflyttad till Sverige efter tio år i Östeuropa följde Kjell Albin Abrahamson Aktuellts 21-sändning om barnflickan den 10 november.

—Man hade länk uppkopplad till USA, till en pub i England och till en jurist i Kalmar. Det hade förlorat alla proportioner. Jag trodde jag satt och tittade på Detta har hänt.

—Den här typen av nyhetsvärdering är obegriplig. Det som är en förstanyhet i Frankrike eller Polen är ju knappast en förstanyhet i Sverige. Men vi sitter i det amerikanska knät. Nu är vi bara andligen nära USA, vi skulle nog vilja vara där fysiskt också och helst ligga vid Kuba någonstans.

Kjell Albin Abrahamson menar att journalister i sin nyhetsvärdering rangordnar människor efter hur rika länder de kommer ifrån.

—För några år sedan dömdes en amerikansk yngling i Singapore till spöstraff för narkotikabrott. Det blev en nyhet som gick över hela världen.

—Ungefär samtidigt fick två estniskor i Taiwan långa straff för narkotikabrott. Utanför Estland blev det inte en rad i tidningarna.

Varför?

— Det handlar om landets ekonomiska potential. USA är viktigare än Estland och i nyhetsperspektivet har människor olika värde.

Så det som berör en rik befolkning är mer intressant än människors öden i fattiga länder?

—Ja. Det märker jag på hur Polen seglar upp i nyhetsrapporteringen allteftersom landet växer sig ekonomiskt starkt.

Håkan Hvitfelt, professor vid JMK, skyller en del av USA-fixeringen på svensk morgon-TV.

—New York ligger sex timmar efter oss och det händer inte så mycket i Sverige på natten. I det läget är det lätt hänt att morgon-TV tar in inslag från USA för att fylla.

—Ett exempel är händelserna i Waco i Texas för några år sedan. Jag är rätt säker på att Waco blev en så stor nyhet i Sverige just på grund av morgon-TV.

Håkan Hvitfelt tror att traditionell nyhetsvärdering i framtiden riskerar att trängas undan och att tunga nyheter får ge plats åt bland annat kriminalhistorier.

Den vägen har medierna i USA redan vandrat. 1995 sände de tre dominerande TV-kanalerna sex gånger fler inslag om brott än nyheter om den federala budgeten.

Enligt Håkan Hvitfelt klarar inte public service-TV att agera motvikt mot den amerikanska nyhetsvärderingen.

—I svensk kommersiell TV är det redan tydligt att kriminaljournalistiken fått ett starkt fäste. Genomarbetade nyheter är dyrt att producera men nyheter om brott kostar inte mycket.

—Den inneboende dramaturgin gör att även public service-TV hänger på för att behålla tittare. Får brottsfallen från USA stort utrymme i TV måste även tidningarna följa efter och så skapas ett intresse hos publiken.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler