Gå direkt till textinnehållet
Anne Lagercrantz, ordförande i Utgivarna samt vice vd på SVT.
Foto: Tor Johnsson

Utgivarna ska hålla möte med MPFs GD

Utgivarna och Myndigheten för psykologiskt förvars generaldirektör Magnus Hjort ska ha ett möte efter anmälan mot Kalla fakta till granskningsnämnden. ”Vi ser MPF:s anmälan av Kalla fakta som märklig och okunnig”, säger Anne Lagercrantz, ordförande för Utgivarna.

Efter att Myndigheten för psykologiskt förvar, MPF, anmält Kalla faktas granskning av SDs kommunikationsavdelning till granskningsnämnden har kritiken varit stark. Nu ska generaldirektören Magnus Hjort ha ett möte med organisationen Utgivarna, som representerar Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4. Det bekräftar Utgivarnas ordförande Anne Lagercrantz i ett mejl till Journalisten.

”Vi har i Utgivarna följt rapporteringen kring MPF:s anmälan av Kalla faktas program, och skulle gärna ses. Inte för att prata om programmet i sig, utan för att diskutera principiella frågor som Utgivarna driver om medieetik och oberoende. Vi är så klart också nyfikna på MPF och ert uppdrag. På samma sätt har vi tidigare träffat bland annat Mediemyndighetens GD och vi träffar också regelbundet rikspolischefen, Säpochefen och riksåklagaren”, står det i inbjudan från Utgivarna.

Ett möte ska nu hållas i slutet av veckan.

Annons Annons

– Det är självklart fritt för alla att anmäla program till granskningsnämnden och vi recenserar från Utgivarna varken enskilda program eller GRN:s bedömning. Däremot värnar vi fria mediers oberoende från myndigheters utspel och ingripande, och vi ser MPF:s anmälan av Kalla fakta som märklig och okunnig. Vi begärde förra veckan ett möte med Magnus Hjort för att principiellt resonera om medieetik och oberoende. Vi har nu fått besked om att han tar emot oss och ser fram emot det mötet, säger Anne Lagercrantz i ett mejl till Journalisten.

Fler avsnitt