Gå direkt till textinnehållet

Utlandssekretess på Polisens mejl om Erdogandockan

Polisen hänvisar till utlandssekretessen och åklagaren har raderat mejlet. Journalisten Frida Sundkvist: ”Det är bisarrt.”

Frilansjournalisten Frida Sundkvist ville granska hur det gick till när en polisanmälan om möjligt förtalsmål med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som målsägande gjordes, i samband med att Rojavakommittéerna hängt en Erdogandocka i en lyktstolpe vid Stockholms stadshus den 12 januari.

Hon vände sig till Polismyndigheten och fick ut anmälan som gjorts internt på myndigheten efter att dockan uppmärksammats medialt. Hon tog också del av mejlloggen på Åklagarmyndigheten och upptäckte då att det fanns ett inkommet mejl från polisen med ämnesraden: ”Fråga: Förtalsbrott med Erdogan som målsägare?”

– Jag begärde ut mejlet från åklagaren, men det var raderat. Jag har inte fått svar på när det raderades, det kan alltså ha skett efter att jag begärt ut det, säger Frida Sundkvist.

Annons Annons

Hon vände sig då återigen till polisen, och begärde ut det expedierade mejlet, men fick svaret att innehållet omfattades av utlandssekretess eftersom ett utlämnande kan skada Sveriges relation till en annan stat.

– Det finns flera märkliga omständigheter kring denna polisanmälan och jag får intrycket att man beter sig ängsligt. Förtal faller generellt inte under allmänt åtal, så att polisen gör en anmälan är väldigt konstigt. I helgen har polisen upprättat en anmälan om möjligt förtal rörande en rondellhund med Erdogan och Ulf Kristersson i Västerås, så det kanske är en ny trend. Det är oroväckande. Ska svensk polis upprätta en anmälning varje gång någon yttrar sig nedsättande om Erdogan? Då kommer de att få att göra.

(VLT rapporterade i lördags om rondellhunden och anmälan, reds anm.)

Förtal kan i undantagsfall ligga under allmänt åtal i stället för enskilt åtal, att en åklagare tittar på det utan att en enskild individ driver det.

– Men då ska det vara ”påkallat av det allmänna”. Jag undrar vilket ”allmänna” som polismyndigheten hänvisar till när de skriver anmälningar om förtal till höger och vänster. Det allmänna i Turkiet eller det allmänna i Sverige?

– Sedan begriper jag inte hur det kan vara fråga om utlandssekretess – det har ju skett här i Sverige. Det är bisarrt. Jag har självklart överklagat beslutet, säger Frida Sundkvist.

Kammaråklagare Lucas Eriksson vid Citykammaren i Stockholm säger till Journalisten att han inte minns mejlet.

– Mejlet finns inte i min inkorg så jag har uppenbarligen gallrat ut det. Vi rensar våra brevlådor kontinuerligt, säger han.

Vilka regler finns vid gallring?
– Om det är en utredningshandling eller jag ger direktiv ska det förstås inte gallras bort, utan ska in i ärendet. Eftersom jag gallrat det och inte minns det antar jag att det inte innehöll något av vikt.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler