Vad händer med Sverigeperspektivet??
Publicservicebolagen satsar på digital teknik och detta slår av allt att döma hårt mot programmen. Enligt uppgift finns inom SR planer på 30-procentiga nedskärningar av programbudgetar för till exempel teater-, dokumentär- och kulturredaktionerna. Såväl chefer som medarbetare – och specialiserade etermediefrilansar – är av begripliga skäl närmast förtvivlade.Det borde fler vara. Inte minst vi som sysslar med journalistik och som fortfarande hävdar att kvalitet är viktigt. Men också alla lyssnare som år efter år kunnat se hur programanslagen urholkats och programmen anpassats därefter.
Publicservicebolagen satsar på digital teknik och detta slår av allt att döma hårt mot programmen. Enligt uppgift finns inom SR planer på 30-procentiga nedskärningar av programbudgetar för till exempel teater-, dokumentär- och kulturredaktionerna. Såväl chefer som medarbetare – och specialiserade etermediefrilansar – är av begripliga skäl närmast förtvivlade.
Det borde fler vara. Inte minst vi som sysslar med journalistik och som fortfarande hävdar att kvalitet är viktigt. Men också alla lyssnare som år efter år kunnat se hur programanslagen urholkats och programmen anpassats därefter.
Det här märks till exempel på bemanningen, där större och centralt placerade enheter alltid prioriteras framför de små och perifera. SR och SVT kan dock fortfarande hävda att man täcker hela landet, men med stigande produktionskrav mot lokala och regionala program blir det inte mycket över till riksbevakningen.
”Dominansen av storstadsmedier ökar och en redan marginaliserad del av befolkningen får ännu mindre utrymme”
När nu dessutom de nya ägarna till Sveriges enda nationella nyhetsbyrå, TT, aviserar den hittills tuffaste bantningskuren i sin historia, ser det mycket hotfullt ut ur ett Sverigeperspektiv. Ur journalistisk synpunkt, visst, men framför allt ur demokratisk. Den redan kraftiga dominansen av storstadsmedier lär öka och en redan marginaliserad – om än ganska stor – del av befolkningen får ännu mindre utrymme.
I ett sådant läge, när andra och mer kommersiella medier, sparar sig till storstadskoncentration, blir publicservicebolagens betydelse och ansvar för Sverigeperspektivet ännu viktigare.
Ytterst bär rikspolitikerna detta ansvar. När extrapengarna som SR och SVT fått för den digitala utvecklingen inte räcker, måste man antingen dämpa takten eller skjuta till mer. Att låta den pågående åderlåtningen fortsätta, är detsamma som att ge upp publicserviceuppdraget.
Satsa alltså gärna på framtiden, men glöm inte oss som lyssnar i dag. Vi kanske inte är kvar när den underbara tekniken äntligen ska förverkligas.
Med detta nummer tar vi på Journalisten också ett efterlängtat sommarlov. Nästa nummer kommer den 19 augusti. Till dess – trevlig sommar!