Valentina Xhaferi: ”Om inte polisen hade varit där vet jag inte vad som hade hänt”
Under ett storbråk i Borås stoppade en grupp aggressiva män SVTs team från att rapportera och polis fick vid två tillfällen ingripa för att skydda reportrarna. ”Jag är så trött på det här. Det har gått för långt”, säger reportern Valentina Xhaferi.
I tisdags kväll rapporterade SVTs reporter Valentina Xhaferi från ett storbråk i Norrby i Borås där ett hundratal personer från två olika gäng drabbat samman.
Hon var ensam på plats och hade placerat sig nära polisens sambandsbil. Ändå blev hon i SVTs direktsändning verbalt påhoppad av en aggressiv man som försökte stoppa henne från att rapportera. Polisen fick eskortera mannen från platsen.
En annan SVT-reporter var på väg till Borås från Göteborg och kom till platsen senare under sändningen.
Följande dag var Valentina Xhaferi och en kollega tillbaka i området på dagtid för att skildra efterdyningarna av bråket. De blev då måltavlor för samme man som tillsammans med en grupp aggressiva maskerade personer försökte stoppa dem från att filma, både verbalt och med flera slag mot kameran.
Poliser på plats tvingades kliva emellan för att skydda journalisterna. Männen riktade också ”grova hot” mot SVTs team, uppger SVT Väst.
På grund av den hotfulla situationen kunde SVT inte genomföra intervjuer med boende i området som planerat.
Bild från när Journalisten träffade Valentina Xhaferi på SVTs redaktion i Borås tidigare i vår. Foto: Tor Johnsson
– Jag är så himla trött på det här. Det har gått för långt. Framöver kommer jag att vilja ha med en kollega när jag åker ut på sådana här händelser, säger Valentina Xhaferi.
Hon har lång erfarenhet som kriminalreporter, med bland annat elva säsonger på Efterlyst, och har utsatts för hot och attacker förut. Tidigare i våras berättade hon för Journalisten att en stor fördel med att flytta från Stockholm till Borås var tryggheten, att inte behöva känna sig orolig för sin egen säkerhet.
– Jag lämnade Stockholm för att slippa det här. Och nu händer det här, och det är på ett sätt värre. Man är mer skyddad i en storstad. När man bor och jobbar i Borås är man en privatperson på ett annat sätt, säger Valentina Xhaferi.
På videoklippen ser man att det är en hotfull situation. Hur var det på plats?
– Det var en konstig situation. När jag kom dit på tisdagskvällen var det ändå ganska lugnt, så jag bedömde att det inte skulle vara något problem att sända. Sen kom den där killen fram och ville stoppa mig från att rapportera och han vägrade flytta sig. Det var bra polisarbete, det syns inte i bild, men hon var väldigt snabb med att få bort honom från mig. Men han var väldigt aggressiv och om inte polisen hade varit där vet jag inte vad som hade hänt.
Hon menar att situationen i många utsatta områden i Sverige förvärrats och att hatet mot medier har ökat.
– Mitt råd till kollegorna är tänka om när det gäller säkerheten i de här områdena. Åk inte dit bara för att ta klippbilder. Det är inte värt risken.
Journalistklubbens ordförande Rebecka Mårtensson menar att säkerhetsarbetet måste ha högsta prioritet.
– Vad gör man för bedömningar och övervägningar som arbetsgivare i sådana här situationer? SVT måste göra allt de kan för att SVT ska kunna bevaka sådana här händelser på ett säkert sätt. Små redaktioner är extra utsatta, särskilt om reportern bor på orten och riskerar att möta de här personerna utanför arbetstid, säger Rebecka Mårtensson.
– Ingen reporter ska skickas ut ensam till sådana här situationer. Detta visar på sårbarheten när det gäller en- och tvåmansredaktioner.
Anton Svendsen, redaktionschef på SVT Väst, uppger att händelsen ska polisanmälas samt att de lett till en förnyad diskussion på redaktionen om säkerheten.
– Man måste alltid göra en avvägning mellan behovet av att rapportera på plats och säkerheten, och säkerheten är förstås alltid viktig, säger Anton Svendsen.
Först blir reportern påhoppad i direktsändning på tisdagen, och sedan igen på samma plats på onsdagen. Två gånger tvingas polisen ingripa för att skydda SVT-medarbetare. Betyder inte det att ni misslyckats i ert säkerhetsarbete?
– I det här fallet positionerade sig våra medarbetare medvetet nära polisen och hade pratat med polisen i förväg. Jag tycker inte att vi gjorde något misstag i vår riskanalys, däremot blev det ett misslyckande eftersom vi inte kunde genomföra intervjuer som planerat.
– Jag är förbannad och ledsen. Det är extra allvarligt att journalister hindras från att rapportera – det blir ett hot mot demokratin.
Hur tänker du kring säkerheten för reportrar som bor på mindre orter och blir utsatta för hot i arbetet på orten?
– Det är en viktig diskussion att ha. SVT har redaktioner på fler orter än något annat medieföretag och vi vill ju förstås kunna använda reportrarnas lokalkännedom i rapporteringen. Ibland har vi möjlighet att skicka fler reportrar från andra redaktioner vid större händelser, och det gjordes också den här gången, säger Anton Svendsen.
Christina Boman, säkerhetschef på SVT, kan inte uttala sig om den aktuella händelsen eftersom hon inte är den person på säkerhetsavdelningen som har haft kontakt med redaktionen.
– Generellt kan jag säga att inför varje uppdrag som en journalist ska ut på ska journalisten tillsammans med sin chef göra en risk- och konsekvensanalys. Om man bedömer att det kan finnas risker ska man koppla in oss. Om det behövs kan vi till exempel skicka med extra säkerhetspersonal, säger Christina Boman.