Vanligt att kvinnliga journalister hotas
Över en tredjedel, 33 procent, av de journalister som svarat i en undersökning om arbetsmiljö, som TU gjort tillsammans med Sveriges Radio, har antingen hotats eller trakasserats de senaste tolv månaderna. Värst utsatta är chefer, ledarskribenter och kvinnor.
Kvinnor utsätts oftare för trakasserier än män och utsätts oftare för hot om sexuellt våld. I enkäten svarar ett antal kvinnor att de på grund av hoten har övervägt att sluta jobba som journalist.
”Undersökningen visar tyvärr att hoten drabbar kvinnor mycket hårdare, något som på sikt kan göra att kvinnor drivs från yrket,” skriver Jeanette Gustafsdotter, VD på TU i ett debattinlägg på Medievarlden.se.
44 procent av dagspressens redaktionella medarbetare har utsatts för hot eller trakasserier under det senast året. Motsvarande siffra för Sveriges Radios medarbetare är 29 procent.
”Som arbetsgivare blir jag beklämd av de här svaren. Vi gör givetvis vårt yttersta för att stötta medarbetarna på Sveriges Radio såväl i vardagen som inför en knepig bevakning eller efter det att något har inträffat. Vi uppmanar dessutom alla medarbetare att alltid kontakta närmaste chef och vår säkerhetsavdelning om de känner oro eller om något skett, skriver Sveriges Radios VD Cilla Benö (bilden) på Medieormen.
Ungefär 30 procent av de som uppger att de blivit hotade eller trakasserade svarade att det sker minst en gång i veckan. De flesta hoten skickas via mejl eller sociala medier. Telefonsamtal är det tredje vanligaste tillvägagångssättet. Det vanligaste motivet bakom hoten och trakasserierna uppges vara det publicistiska arbetet.
Medarbetare på redaktionerna, som utsatts för någon form av hot, svarade i enkäten att trakasserierna och hoten inom mediebranschen ökat de senaste två åren.
Fotnot: Undersökningen genomfördes med ett urval av medlemmarna i TU respektive journalister och redaktionell personal på SR. Undersökningen gjordes av Ipsos på uppdrag av TU och SR.