Gå direkt till textinnehållet

”Vårda dina källor”

Reportern Andreas Sundberg grävde fram historien som just nu skakar fotbollssverige. Det handlar om ett hemligt fotbollssyndikat med agenter och rådgivare som kapar spelare innan en mångmiljonförsäljning ska bli klar, och snärjer talangfulla 16-åringar med dyra gåvor för att kunna utnyttja dem senare.

Andreas Sundberg, 38, kom till Fotbollskanalen för snart sju år sedan men lånades i våras ut till systerredaktionen Kalla Fakta för att på allvar få tid att gräva i det som blev reportaget "Fotbollssyndikatet". En svulst på svensk fotboll som flera spelare och folk knutna till elitklubbarna hade vittnat om till honom.

Det handlar om ett 10-tal personer, många med kriminell bakgrund, som vill styra toppfotbollen. Mitt i härvan finns bland annat den ex-AIK-spelare som i den uppmärksammade matchfixningsskandalen förra sommaren misstänks ha försökt muta AIKs målvakt inför en match mot IFK Göteborg.

– När jag började gräva trodde jag att en eller två agenter kanske hade domare i sitt stall. Sen visade det sig att det fanns mer, så jag gick till Kalla Fakta och de tyckte det var intressant, säger Andreas Sundberg.

Annons Annons

Med hjälp av källor har Andreas bland annat visat hur en agent kapar den unga Sirius-spelaren Kingsley Sarfos övergång till Malmö FF. Kingsley har kommit till Sverige och bor hemma hos familjen Strand, som även driver en fotbollsakademi i Ghana. Familjen har ett kontrakt med Sirius som ger dem rätt till hälften av övergången. Enligt familjen Strand får de och Kingsley Sarfos ett starkt band till varandra och han kallar till och med Marie Strand för ”mamma”. Kingsley gör bra ifrån sig hos Sirius, så bra att familjen Strand har två möten med Malmö FF där en övergång är på gång. Men när affären ska göras kommer agenten in i leken och hävdar att Kingsley är hans spelare. Agenten har redan fått 300 000 kronor i agentarvode av Malmö och menar att familjen i stället är skyldiga Kingsley en ersättning på tio procent av övergången, enligt uppgifter en affär på 13 miljoner kronor.

– Det är kanske inte brottsligt men det är moraliskt konstigt, säger And­reas Sundberg.

Han menar att klubbarna vet att sådant här pågår. Men ingenting görs eftersom spelarförsäljningar är det som drar runt ekonomin.

– Varför redovisar inte agenterna och klubbarna vad de gör? Som en vanlig mäklare. Vart tar pengarna vägen? AIK säljer ett barn i Alexander Isak-affären men vilket ansvar tar man? De straffades till och med för den försäljningen av förbundet, säger Andreas Sundberg.

Under arbetet fick Andreas ta emot hotfulla sms från agenten.

”Är du homosexuell?”, börjar det med.
Vidare skriver agenten:
”Du är en riktig luffare inget mer”.
”Luffare”.
”Vi kommer dra in alla vi kan i detta ärende”.

– Även om jag inte var rädd är det klart att jag tänkt efter vad det är för snubbar vi granskar här. När det är så mycket pengar det handlar om och jag är och rotar i deras business blir det lite snårigare. Man tvingas tänka sig för med vissa saker.

                                                                  ***

Andreas Sundbergs bästa grävtips:

Actapublica: Där kan man hämta ut domar. Man kan slå på namn eller personnummer och utan att betala kan man se rätt mycket.

Vårda dina källor: En rak ärlig stil vinner man på i längden. Det är inte så enkelt att få källor så ha tålamod. Jag lägger ned tid på mina källor och har pratat med dem dagligen i flera år.

Fotnot: När Alexander Isak såldes till Borussia Dortmund för 85 miljoner kronor utgick miljontals kronor till agenten Vladica Lemic, en av agenterna som figurerar i ”Fotbollssyndikatet”. Detta trots att Isak ännu inte hade fyllt 18 år vid övergångstillfället, vilket är ett regelbrott. AIK straffades med böter på 350 000 kronor.

 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler