Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Amanda Rydman

Amanda Rydman är producent för P3 Dokumentär. Under sommaren kommer man att sända sex dokumentärer som skildrar händelser utanför Sverige som gett avtryck i nutidshistorien. (Foto: Mattias Ahlm/SR)

Hur kommer det sig att P3 Dokumentär satsar på reportage utanför Sverige?
– Det har länge funnits en önskan att gå vidare och inte enbart skildra Sverige. Tidigare dokumentärer har alltid haft en vinkel på Sverige eller att huvudpersonen skulle komma från Sverige. Men det finns en hel värld utanför våra gränser. Vi ansökte och fick pengar från ledningen för att förstärka utrikes- och dokumentärbevakningen.
Har reportrarna varit på plats då de gjort sina reportage?
– Absolut. De har varit i Colombia, USA, Sydafrika, Belgien och Uganda.
Hur valde du ut vilka ämnen som dokumentärerna skulle skildra?
– Jag ville ha en jämn spridning över världen. Det är lätt att det bara blir England och USA, historiska händelser som vi känner till. Med sex dokumentärer går det dock inte att få med alla världsdelar.
Vilka gör dokumentärerna?
– Jag jobbar med frilansar. Jag har fört diskussion med dem om vad de tycker är intressant, för det måste finnas en drivkraft, man måste brinna för ämnet för att kunna göra ett bra jobb.
Tar det längre tid att göra dokumentärer om utlandet?
– Det tar inte så mycket längre tid än andra dokumentärer. De frilansar jag jobbar med är rutinerade om vet att det är viktigt att göra ett noggrant planeringsarbete innan man åker. Det blir en koncentrerad inspelningsperiod i jämförelse om man gör en dokumentär i Sverige.
Krävs det annorlunda form när man gör dokumentärer om utlandet?
– Den kommer att bli lite fler översättningar från spanska och franska. Men jag tror att de flesta kommer att känna igen sig. Det kommer inte enbart att vara utländska röster man hör utan vi har även ett svenskt perspektiv, svenskar som exempelvis bodde i Los Angeles under kravallerna eller den svenska korrespondenten som var på sitt första uppdrag under den blodiga söndagen i Nordirland 1972. Det finns svenska röster som berättar, men det är inte de som driver handlingen framåt.
Blir det en fortsättning?
– Detta är en experimentomgång för att se hur mycket kraft det går åt. Vi har fått ett halvt löfte om att det blir en fortsätta senare i år. Jag är väldigt stolt över dokumentärerna och ser fram emot att lyssnarna ska få höra dem.

Dessa datum sänds dokumentärerna i P3:
25 juli: Sunday Bloody Sunday av Thella Johnson.
1 augusti: Nelson Mandela och kampen mot apartheid av Daniel Värjö.
8 augusti: Rodney King och kravallerna i Los Angeles av Katarina Andersson.
15 augusti: Pedofilskandalen i Belgien av Tove Leffler.
22 augusti: Farc-gerillan, kokain och kidnappningar i Colombia av Martin Ezpeleta.
29 augusti: Om Hiv-medicin av Måns Mosesson.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret