Vi fick publicitet – AB sin story
1991 “avslöjade” Aftonbladet Gardet, en nynazistisk grupp som enligt tidningen förberedde ett gerillakrig i Sverige.-Aftonbladets reporter visste att Gardet bestod av så få personer att gruppen knappt existerade. På det här sättet fick vi publicitet av Aftonbladet samtidigt som tidningen fick sin story, säger Leif Larsson dåvarande ledare för den högerextrema Föreningen Sveriges Framtid (FSF).
1991 “avslöjade” Aftonbladet Gardet, en nynazistisk grupp som enligt tidningen förberedde ett gerillakrig i Sverige.
-Aftonbladets reporter visste att Gardet bestod av så få personer att gruppen knappt existerade. På det här sättet fick vi publicitet av Aftonbladet samtidigt som tidningen fick sin story, säger Leif Larsson dåvarande ledare för den högerextrema Föreningen Sveriges Framtid (FSF).
Hösten 1991 fick Leif Larsson kontakt med en reporter på Aftonbladet. Larsson ledde FSF som hade ett 80-tal sympatisörer.
-Jag berättade att det inom FSF fanns en grupp mötesvakter, ett slags garde, som användes för att skyffla bort folk vid demonstrationer, uppger han.
-Reportern hade klart för sig att gardet bara bestod av ett handfull personer, men han blev väldigt intresserad.
Enligt Larsson bjöd reportern på en massa öl.
-Jag blev ganska berusad. Jag var 23 år ung och ovan vid media. Reportern föreslog och domderade om hur vi skulle lägga upp knäcket. Han ville lansera en story om gardet och en massa vapen. Saken var att gardet aldrig hade haft tillgång till vapen och det måste ha stått klart för journalisten.
Kort senare arrangerades en bild i en skog nära Bollmora. Bilden publicerades över två helsidor i september 1991. Under vinjetten “Extra” står det: “Vi drar oss inte för mord”. På bilden syns tre maskerade män med automatvapen.
-Den första och enda gången gardet hade vapen i sin hand var när bilden togs, påstår Leif Larsson.
Journalisten har talat med en 28-årig stockholmare som säger att han är en av de maskerade männen på bilden.
-En i gruppen var officer. Inför fototillfället hade han tagit med några vapen från sitt regemente. Några egna vapen hade vi inte tillgång till.
-I hela landet fanns bara fyra personer som kunde sägas ingå i gardet. Eftersom bara två bodde i Stockholm fick vi för bildens skull maskera en sympatisör och låtsas att han ingick i gardet.
Ett citet ur artikeln:
“Aftonbladet kan idag avslöja “Gardet”, en hittills okänd nynazistisk grupp. De är beväpnade med militärens modernaste automatvapen.
-Vi drar oss inte för att döda, säger deras ledare.
Nu träder de fram för första gången.
I två års tid har de byggt upp sin armé, som de kallar sin grupp, i all hemlighet.”
I slutet av texten angavs att deras antal kanske inte var större än 15 man.
-Till reporterns försvar ska sägas att vi dammade på en smula, men bara lite, berättar Leif Larsson. Resten spekulerade han fram själv.
Lars Lagrell var chef för försvarsstabens säkerhetsavdelning när artikeln publicerades.
-Eftersom det fanns militära vapen på bilden inledde vi en utredning för att ta reda på varifrån de kom, uppger han. Men vi konstaterade att inga vapen av den typen rapporterats stulna.
-Vi undersökte även om den gerillaorganisation som beskrevs i artikeln existerade. Men uppgifterna gick inte att få bekräftade, vår slutsats blev att det hela var kraftigt överdrivet.
-Båda var nöjda, menar Leif Larsson. Vi fick vår publicitet och AB fick sin story. De försökte bygga upp bilden av en organisation med revolutionära högerextremister och det lyckades de med.
Leif Larsson är idag talesman för främlingsfientliga Konservativa Partiet som “företräder den konservativa högern”. Larsson betonar att han idag tar avstånd från nynazism.
Journalisten har inte lyckats nå den reporter som skrev artikeln.
Thorbjörn Larsson satt i Aftonbladets redaktionsledning när artikeln skrevs.
-I den atmosfär som nu råder hävdar nynazister en massa saker och försöker förskjuta fokus från sånt som är vår plikt att bevaka.
-Det är självklart att vi skriver om högerextrema grupper som beväpnar sig med automatvapen. Det hoppas jag att vi kommer att skriva om även i fortsättningen.