Gå direkt till textinnehållet

”Vi har gjort en felaktig hotbildsbedömning”

Nils Horner mördad Finn Isaksson, säkerhetssamordnare på Sveriges Radio, är självkritisk efter mordet på Nils Horner i Kabul i morse. ”Vi har gjort en felaktig hotbildsbedömning”, säger han till Journalisten.

– Det är rätt uppenbart att vi har gjort en felaktig hotbildsbedömning och att den hotbildsbedömning vi hade för Kabul i går inte gäller i dag, säger Finn Isaksson.

– Vi har ett gediget säkerhetsarbete och vi samarbetar med många andra organisationer i säkerhetsfrågor, bland annat inom EBU [Europeiska radio- och TV-unionen reds anm].

Många redaktioner har valt att inte ha journalister på plats i Kabul av säkerhetsskäl. Varför valde Sveriges Radio det?
– Säkerhetsavdelningen bestämmer inte var korrespondenterna ska vara, de besluten fattar redaktionerna. Men vår bedömning var att Kabul visserligen är en farlig plats men att det inte fanns någon hotbild. Det var uppenbarligen fel.

Annons Annons

Kunde ni ha gjort mer?
– Det här var en spontan och överraskande attack i en som vi bedömt relativt trygg del av Kabul. Nils Horner sköts bakifrån i huvudet. Han hade inte kunnat göra något annorlunda som jag ser det och vi hade inte någon hotbild klar för oss utifrån vad han berättat, säger Finn Isaksson.

Det här var inte första gången Nils Horner attackerats? Han var med om en incident i Pakistan?
– Det var länge sedan nu, och som han beskrev den händelsen i det senaste säkerhetssamtalet vi hade i höstas, handlade det om en man som blev rasande när han fick syn på en västerlänning.

SRs VD Cilla Benkö har en annan bild av säkerheten.

Finn Isaksson säger att man gjort en felaktig hotbildsbedömning …
– Jag tror inte på att Finn Isaksson sagt så. Vi har väldigt bra säkerhetsrutiner. Vi arbetar väldigt mycket med säkerhet på Sveriges Radio. Nils Horner har varit i Kabul många gånger, tre fyra gånger per år. Han kan staden. Kunde staden. Han visste vilka rutiner som gällde och det fanns ingen hotbild.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret