Gå direkt till textinnehållet

”Vi har jobbat för sämre villkor och löner”

”Vi bemanningsanställda har bidragit till att driva de här företagen, och vi har gjort det till sämre villkor och löner”, säger Anna Flytström som leder journalistklubben vid SMAB, om att Schibsted vill säga upp de 34 anställda.

Som Journalisten rapporterat meddelar Schibsted Sverige att man avvecklar det interna bemanningsbolaget SMAB, som bildades 2012. Personalen erbjuds inte nya tjänster.

Anna Flytström, klubbordförande på SMAB och ledamot i Journalistförbundets styrelse, säger att medlemmarna är arga och besvikna över beskedet.

– Vår hållning är ju att den här typen av företag inte ska finnas, så det är egentligen ett bra beslut på det sättet. Men man kan inte inte starta det och sedan lägga ner och sparka ut folk utan att erbjuda andra tjänster. Jag har jobbat på Aftonbladet i tio år. När det inte passar längre ekonomiskt åker vi ut, säger hon.

Av de 34 bemanningsanställda jobbar fler än 30 på Aftonbladet. Många har jobbat på tidningen i många år, enligt Anna Flytström, och kanske varit utlasade innan de återanställts via bemanningsföretaget.

Kundföretagen, och i synnerhet Aftonbladet, har ett jättestort ansvar att ta, menar Flytström.

– Det är där vi har jobbat. Vi har bidragit till att driva de här företagen, och gjort det till sämre villkor och löner i flera år. Jag kan tänka mig att ett antal mellanchefer på Aftonbladet inte är så glada över att bli av med väldigt uppskattade medarbetare.

En anställd på Aftonbladet berättar för Journalisten hur nedläggningen av Schibsted Media påverkar de anställda:

– Vi är många som är väldigt ledsna och arga över att våra kollegor, som i flera fall jobbat här mer än dubbelt så länge som oss, kommer att få sparken.

– Och cheferna här på Aftonbladet låtsas som ingenting. Vi har inte ens fått någon information, annat än att vi blev cc:ade i pressmeddelandet som skickades ut till media. 

Journalisten söker Aftonbladets chefredaktör Lena K. Samuelsson.

Fler avsnitt